5 pravidel bezpečného nákupu v e-shopu

Stále více Čechů pořizuje vánoční dárky na internetu. Oproti nákupu v kamenné prodejně si můžete zboží vybrat a objednat z pohodlí domova, kurýr vám zásilku doručí až ke dveřím a navíc lze získat i výhodnější cenu. Na druhou stranu se s nákupem v e-shopu pojí i určitá rizika. Ukážeme vám, jak se při online nakupování nespálit.

Nakupování online, e-shop

Černým pátkem odstartovala internetovým prodejcům předvánoční nákupní sezona. Češi nakupují ve velkém elektroniku, hračky, knihy, oblečení i drobnosti do domácnosti. Pro nákup dárků si mohou vybrat některý z tuzemských i zahraničních e-shopů. Abyste nepřišli při online nakupování o své peníze, stačí se držet několika jednoduchých pravidel.

1) Nakupujte u solidních obchodníků

Při nákupu na internetu nepodceňujte výběr e-shopu. Někteří nakupující už mají za sebou nepříjemnou zkušenost, kdy v balíku našli jiné zboží než si objednali nebo dostali dokonce úplně bezcennou věc. Abyste nenaletěli podvodníkům, prodejce si dopředu důkladně prověřte a hledejte zkušenosti nakupujících. Seznam podezřelých obchodníků v Česku nejdete na stránkách České obchodní inspekce.

TIP: Na portálu Pojisteni.com si můžete sjednat Pojištění internetových rizik od ČSOB Pojišťovny. Toto pojištění pomáhá v případě zneužití vašich identifikačních údajů na internetu, nesnázích při nákupu na internetu i neoprávněném použití platebních karet.

Poctivý obchodník neskrývá svoji totožnost, na stránkách uvádí informace o vlastnostech produktů, ceny včetně všech daní, případných nákladů na dopravu zboží, o vašem právu na odstoupení od smlouvy a způsobu uplatnění reklamace. Všechny důležité informace jsou uvedeny ve všeobecných obchodních podmínkách. 

Pozor by si měli dát lidé především při nákupu mimo Evropskou unii. Mohou zde totiž platit jiná pravidla například ohledně zákonné odpovědnosti prodávajícího za vady nebo podmínky pro odstoupení od smlouvy.

2) Porovnávejte ceny

Snad každý chce nakoupit za co nejnižší cenu. Ušetřit několik stokorun výměnou za pár minut strávených srovnáváním cen jednotlivých prodejců se rozhodně vyplatí. Ať už jste se rozhodli nakoupit v českém nebo zahraničním e-shopu, u podezřele nízké ceny byste měli vždy zpozornět. Nemusí jít sice rovnou o podvodný internetový obchod, ale například se může jednat o padělek originálního zboží.

V Česku můžete k rychlému srovnání cen využít například portál herureka.cz. Další možností je porovnání ceny výrobku u několika oblíbených prodejců nebo přímo s doporučenou maloobchodní cenou výrobce. Velkým lákadlem pro kupující jsou i slevy. Pokud ji prodejce propaguje, snažte se zjistit cenu před slevou a výši slevy si přepočítejte. Vyhnete se tak překvapení, že deklarovaná sleva v desítkách procent je ve skutečnosti jen kosmetickou úpravou původní cenovky.

3) Plaťte bezpečně

Zavedené e-shopy vždy nabízí možnost úhrady zboží více způsoby. Platit můžete v hotovosti při převzetí zboží, na dobírku, platební kartou dopředu nebo při dodání zboží, bankovním převodem, prostřednictvím některého z platebních systémů (GoPay, PayU, PayPal) nebo dokonce kryptoměnou Bitcoin. Pokud s e-shopem nemáte ještě žádnou zkušenost, plaťte za zboží až v okamžiku jeho převzetí.

Zavedené internetové obchody využívají při platbě kartou službu 3D Secure, která zásadním způsobem zvyšuje bezpečnost prováděných plateb. Pokud máte u své platební karty tuto službu aktivovanou, stačí si v e-shopu vybrat zboží, zvolit způsob úhrady platební kartou a potvrdit objednávku. Následně budete přesměrováni na zabezpečenou platební bránu kde zadáte požadované údaje z vaší karty a počkáte u svého mobilního telefonu na SMS zprávu s jednorázovým kódem, kterým transakci potvrdíte.

4) Nastavte si limity pro platby

Pokud platíte kartou na internetu velmi často, vyplatí se nastavit si odpovídající denní limity a omezit počet transakcí. Budete mít jistotu, že v případě zneužití karty vám z účtu nezmizí veškeré vaše úspory. Možným řešením je také vyčlenit si jednu platební kartu pouze na placení v internetových obchodech. Využít můžete například kreditní kartu, která navíc nabízí i bezúročné období. 

Ostražití buďte i při placení prostřednictvím internetového bankovnictví. Ke svému účtu přistupujte z vlastního zabezpečeného počítače, nikdy nikam nepište soukromá hesla a na jednom účtu neshromažďujte všechny své úspory. Zvlášť můžete mít například peníze na pokrytí běžných denních výdajů a peníze na horší časy. 

5) Sjednejte si pojištění internetových rizik

Kdo chce mít jistotu nejen při nakupování a placení na internetu, určitě uvítá speciální pojištění internetových rizik. Toto pojištění nabízí například ČSOB Pojišťovna. Pojištění internetových rizik oceníte například v situaci, kdy objednané zboží z internetu dorazí poškozené nebo nepřijde vůbec, někdo cizí bez vašeho vědomí zaplatí kartou na internetu, v obchodě nebo vybere peníze z bankomatu nebo se vám nabourá do elektronického bankovnictví a způsobí vám škodu. Pojištění se vztahuje i na další aktivity na internetu, které vás poškozují. Může se jednat například o šíření pomluv na sociálních sítích a nepravdivých nebo negativních informací na internetu o vaší osobě. V nabídce je jak pojištění pro jednotlivce, tak i celou rodinu. Více se o tomto pojištění dočtete ZDE.