5 důležitějších otázek při výběru životního pojištění

Životní pojištění má více než polovina Čechů. Bohužel se stále najdou případy, kdy je pojištění nastaveno tak, že v nepříznivé životní situaci pomáhá jen částečně nebo dokonce vůbec. Abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení, odpovězte si dopředu na následujících pět otázek.

životní pojištění, úrazové pojiště

Je životní pojištění pro mě?

Splácíte hypotéku, statisícový úvěr ze stavebního spoření, je na vašem příjmu závislá manželka a tři děti, chcete našetřit svým potomkům na kvalitní vzdělání nebo startovní byt? Pokud jste si alespoň jednou odpověděli ano, určitě musíte o životním pojištění uvažovat. Bez tohoto pojištění totiž riskujete, že v případě vaší smrti nebo dlouhodobém výpadku příjmu z důvodu nemoci či trvalých následků úrazu finančně zatížíte celou rodinu. Než začnete porovnávat nabídky jednotlivých pojišťoven, sepište si všechny dlouhodobé závazky a cíle.

TIP: Potřebujete poradit s výběrem životního pojištění. Dejte nám vědět prostřednictvím formuláře ZDE.

Co od životního pojištění očekávám?

Už jste se určitě setkali s názvy jako rizikové životní pojištění, investiční životní pojištění nebo kapitálové životní pojištění. Pokud potřebujete finančně zabezpečit blízké osoby v případě vaší smrti nebo splatit všechny závazky při dlouhodobé nemoci nebo invaliditě, zajímejte se o rizikové životní pojištění. U tohoto pojištění nenajdete žádnou spořicí ani investiční složku a zaplacené pojistné je využito na krytí pojistné ochrany a poplatky pojišťovny.

Jaká rizika si mám pojistit?

Pojištění pro případ smrti je základním rizikem, které by v životní pojistce mělo být sjednané. Životní pojištění by vás mělo také chránit před dlouhodobým nebo trvalým výpadkem příjmu. Při výběru pojištění zvažte všechna reálná rizika. Více než jeden rok vám může zabrat například léčba různých nádorových onemocnění, infarktu nebo cévních příhod. Z pracovního procesu vás mohou natrvalo vyřadit i trvalé následky po úrazu nebo nemoci. Podle průzkumu Pojišťovny České spořitelny se v případě rakoviny sníží rodinný rozpočet nejčastěji o 8 000 korun měsíčně. Statistiky říkají, že každý třetí obyvatel České republiky v průběhu svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Při výběru životního pojištění si projděte seznam závažných nemocí, na které se pojištění vztahuje. Počítejte také s tím, že některé závažné nemoci si budete muset připojistit. A jak se vyrovnat s krátkodobým výpadkem příjmu při pracovní neschopnosti do jednoho roku? Odkládejte si z každé výplaty část stranou jako finanční rezervu.

TIP: Sjednat si také můžete úrazové pojištění, které se vztahuje na úrazy při každodenních činnostech nebo sportovních aktivitách. Z tohoto pojištění získáte například odškodnění za dny léčení, úhradu hospitalizace v nemocnici nebo odškodnění v případě trvalých následků.

Jak vysoká má být pojistná částka?

Výši pojistné částky, tedy sumy, kterou vám pojišťovna vyplatí v případě pojistné události, si stanovte na základě srovnání ročních příjmů a výdajů domácnosti. Do celkových příjmů domácnosti započítejte jak příjmy ze zaměstnání či podnikání, tak různé příspěvky a dávky od státu, příjmy z vedlejších činností i nepravidelných přivýdělků. Na straně výdajů sečtěte položky za bydlení, energie, jídlo, dopravu, pravidelné splátky úvěrů, pojištění a podobně. Jednoduchým srovnáním zjistíte, jaká částka vám bude po výpadku jednoho nebo více příjmů každý rok scházet.

Na jak dlouhou dobu si mám uzavřít životní pojištění?

Životní pojištění se běžně uzavírá na několik desítek let. Nejvyšší finanční závazky mají lidé zpravidla po dobu produktivního věku. Životní pojištění si tedy sjednejte maximálně do 65 let věku.