Allianz pojišťovna vloni odhalila podvody za 232 milionů korun

Allianz pojišťovna v loňském roce prověřovala 2641 podezřelých případů a odhalila pojistné podvody ve výši 232,5 milionu korun, což je o 74,5 milionu více, než předloni. Největší nárůst zaznamenali specialisté v Ústeckém kraji, kde se počet odhalených podvodů více než ztrojnásobil.

Výrazně narostl i v krajích Moravskoslezském, Libereckém, Jihomoravském a v Praze. „Podvodná činnost jde napříč národy, pohlavími i profesemi a našim detektivům se každoročně daří odhalovat více podvodů, přestože za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, při způsobené velké škodě dokonce až deset let,“ uvedl ředitel právního oddělení a vyšetřování pojistných podvodů Allianz pojišťovny Ludvík Bohman.

Graf: Šetření pojistných podvodů 2014 / 2015

Pojistné podvody Allianz

Vzrůstající snaha podvádět jde ruku v ruce i s úspěšným odhalováním podvodníků ze strany detektivů. Zatímco v roce 2012 Allianz odhalila podvody za 100 milionů korun, o rok později už šlo o 110 milionů korun, předloni o 158 milionů korun a vloni dokonce o 232,5 milionu korun.

„Nejzajímavější pojistný podvod loňského roku? Mohlo by jít třeba o výbuch, ke kterému došlo za podivných okolností v luxusní vile v Šenově u Nového Jičína. Objekt u nás byl pojištěn na desítky miliónů korun. Krátce před událostí dokonce došlo k navýšení částky,“ připomíná Ludvík Bohman. „Kvůli statickému ohrožení nebylo možné příčinu řádně vyšetřit. Nakonec se řešení našlo a šetření pod dohledem hasičů potvrdilo, že o nahodilost nešlo. V sutinách byly nalezeny dvě osoby balkánského původu a mechanismus, který přispěl k výbuchu. Byli to zřejmě najatí bílí koně, vymklo se jim to z rukou a nešťastnou náhodou tam zůstali.“

Ludvík Bohman odhaduje, že až 15 procent všech nahlášených pojistných událostí je pokusem o podvod. „V autech dokonce statistiky říkají, že jde o více než 30 procent případů,“ doplňuje Bohman.

Zdroj: Allianz pojišťovna