Allianz sestavila z hitů playlist ideální pro bezpečnou jízdu

Praha/Vídeň, 16. září 2015;

Nasednout do auta, připoutat se, zapnout rádio a vyrazit. Je vám tato rutina povědomá? Jízdu v autě bez poslechu hudby si už dnes řada lidí ani neumí představit. Napadlo vás ale někdy, jaký vliv můžou mít beaty na bezpečnost vašeho řízení? Allianz si přizvala muzikology a z aktuálních hitů sestavila ideální playlist.

Náš hudební vkus ovlivňují individuální osobnostní charakteristiky, ale třeba i vzpomínky, které máme s danými písničkami spjaté. Roli hraje i náš věk či pohlaví. Málokoho ale napadne, že hudba, kterou si pouštíme, má zase zpětně vliv na náš život – a na jízdu autem může mít i fatální dopad. Upozorňuje na to aktuální studie rakouské Allianz.

„Hudba může zpomalit nebo naopak zrychlit krevní oběh, když je její tempo podobné lidskému pulzu. Na to bychom si měli při řízení dávat pozor,“ vysvětluje muzikolog Marcin Suder, jež na studii Allianz pracoval. Doporučuje proto vyvarovat se poslechu příliš rychlé, důrazné nebo pronikavé muziky.

Podle studie může být problémem i časté přepínání mezi rozhlasovými stanicemi a samostatnou kapitolou je potom příliš hlasitá hudba jakéhokoli typu. „Bohužel nejen naši klienti mají zkušenosti s tím, že poslech hlasité hudby například před železničním přejezdem bez závor se může stát příčinou neštěstí,“ uvádí Tomáš Klofát, ředitel likvidace pojistných událostí Allianz pojišťovny.

Podle Sudera vede hlasitá hudba k řadě nehod i v městském prostředí. Řidiči jsou při jejím poslechu méně vnímaví k okolnímu dění. Ideální hudba pro bezpečnou jízdu je podle studie Allianz spíše pomalejší a klidná, s hlasitostí mezi 75 – 80 dB. Tempo je dobré držet mezi 60 – 100 BPM, v autech není vhodné poslouchat například taneční nebo příliš emocionálně laděnou hudbu. Naopak vhodné jsou cizojazyčné písně, jejichž textům nerozumíme.

Na základě výše zvolených kritérií pak muzikolog Marcin Suder vybral z 300 aktuálních hitů deset skladeb, z nichž složil doporučenou hitparádu pro cesty autem. Celý playlist si můžete přehrát ZDE na YouTube kanálu rakouské Allianz. A co do něj patří?

  • Ed Sheeran – Thinking Out Loud
  • Ellie Goulding – Love Me Like You Do
  • Major Lazer ft. Mo & DJ Snake – Lean On
  • Sam Smith – Stay With Me
  • Hozier – Take Me To Church
  • One Direction – Steal My Girl
  • Nickelback – What Are You Waiting For
  • Conchita Wurst – You Are Unstoppable
  • The Makemakes – I Am Yours
  • Lukas Graham – Mama Said

 

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny, a. s.