Během zimních dovolených je vysoké riziko vloupání do Vašeho bytu. Vypomoci může pojištění domácnosti

Přes Vánoční svátky tradičně přibývá vykrádání domů, bytů nebo chat. I období prvních měsíců nového roku bývá nejčastěji dobou zimních zahraničních dovolených, kdy lidé vyjíždějí na hory, často za hranice.

Domovy zůstávají opuštěné delší dobu a naskytuje se dobrá šance pro zloděje. Přestože nejčastější počet vloupání spadá na období letních prázdnin, ani zimní období nelze podceňovat.

Domy i byty se vykrádají dle statistik stále častěji. Rok od roku tomu odpovídá i počet pojistných událostí. Naše domovy obsahují mnoho vybavení a věcí, které mají vysokou hodnotu finanční i osobní. Proto je důležité bydlení řádně zabezpečit po fyzické stránce. Když už však přesto dojde k odcizení části Vašeho majetku, ukazuje se výhodnost pojištění domácnosti.

Pojištění se Vám v případě krádeže vloupáním do domácnosti vyplácí například v případě elektroniky. Elektronickými zařízeními různých typů disponuje v dnešní době každá domácnost, ceny těchto zařízení bývají vysoké a bývají proto častým terčem nezvaných návštěvníků. Velkou cenu finanční i osobní mají cennosti, umělecké předměty, starožitnosti, nebo sbírky. Samozřejmě bývá odcizována i finanční hotovost.

Bílé vybavení domácnosti je zase velmi užitečné a finance na pořízení nové ledničky nebo pračky se nehledají vždy snadno. K odcizení těchto a podobných zařízení však nedochází často kvůli jejich váze.

V případě rodinného domu bývají pojištěny i věci ve vedlejších stavbách na pozemku. Pojišťovny mohou nabízet i například připojištění zahrady, kdy jsou pod pojistnou ochranou věci na terase, balkóně i zahradě.

Abyste se dočkali od pojišťovny pojistného plnění, je potřeba, aby při trestném činu byla překonána překážka. Dále by pojišťovna měla být také o pojistné události zpravena podobně jako policie co nejdříve, nejpozději ji oznamte do 15 dní. Peníze jsou pak zpravidla vyplacené do několika měsíců.

Pokud si po delší době vzpomenete, že postrádáte nějaký předmět, který byl součástí pojištěné domácnosti, pak není nic ztraceno. Doba, kterou máte na nahlášení těchto věcí, může být až čtyři roky, bezproblémově však pouze v rámci týdnů. Při delší době může totiž dojít ke krácení pojistného plnění. Při nahlašování nových věcí kontaktuje policii a doplňte i jejich seznam.

Dávejte se také pozor na podpojištění. Cena domácnosti má tendenci růst, své udělá také inflace. Proto si nechte svoji pojistnou smlouvu přepočítat. V opačném případě riskujete, že pojišťovna vyplatí daleko menší částku, než jakou byste očekávali.

Pro pojištění domácnosti můžete přejít na http://www.pojisteni.com/pojisteni-domacnosti a zde si po zadání údajů najít všechny nabídky pojišťoven. Po výběru té nejzajímavější je možné rychle on-line sjednání pojištění.