Česká republika je na 17. místě v silniční úmrtnosti v Evropě

Nová studie Allianz centra pro technologie zjistila, že mladí lidé jsou ve světě nejčastěji oběťmi dopravních nehod a to bez ohledu na ekonomickou vyspělost jednotlivých zemí.

Neuvěřitelných 31 procent všech smrtelných havárií totiž statistiky připisují právě lidem ve věku od 15 do 29 let. Na silnicích v celém světě tak každoročně vyhasne přes 400 tisíc mladých životů. Až za haváriemi zůstávají jako příčiny úmrtí v této věkové kategorii nemoci, drogy, sebevraždy, násilnosti a války.

Na základě velmi sofistikovaného a poměrně složitého „vzorce silniční úmrtnosti“ na 100 tisíc obyvatel, vycházejícího především z údajů Světové zdravotnické organizace a zahrnujícího řidiče aut, motorek, cyklisty i chodce, vytvořili specialisté z Allianz centra pro technologie žebříček více než 180 zemí, vypovídající o tom, jak nebezpečné jsou na naší planetě silnice.

Česká republika skončila mezi evropskými státy na 17. místě s koeficientem 7,6. Ve světovém žebříčku je na 36. pozici. Z  okolních zemí jsou na tom lépe než u nás v Německu (4,7 – 6. místo) a v Rakousku (5,3 – 9. místo). Horší statistiku a tedy menší šanci na přežití v silničním provozu naopak vykazuje Slovensko (9,4 – 20. místo) a Polsko (11,8 – 26. místo). Nejlépe jezdí v Evropě motoristé ve Švédsku (3,0), Velké Británii (3,7) a na Maltě (3,8). Celosvětově dopadla nejhůř Dominikánská republika (koeficient 41,7), před Thajskem (38,1) a Venezuelou (37,2). Pro zajímavost – Rusko má koeficient 18,6 a USA 11,4.

Každoročně zemře na silnicích ve světě 1,3 milionu lidí a více než 50 milionů se jich zraní. Na 100 tisíc obyvatel jich tak 18 přijde o život kvůli dopravním nehodám. Na českých silnicích zemřelo vloni 583 lidí. Se 63 usmrcenými na milion obyvatel je naše země i nadále výrazně nad průměrem zemí EU.

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny