Cesta ze zahraničí domů pod dozorem bílých plášťů? Loni ji zažilo 117 klientů Allianz

Praha, 10. června 2015; Na dovolenou autobusem, letadlem nebo autem, zpátky speciální sanitkou. Tak právě takový návrat zažilo v loňském roce 117 klientů Allianz, které bylo nutné z místa zaslouženého odpočinku přepravit domů se speciálním zdravotnickým doprovodem. Dvě pacientky byly dokonce převezeny leteckou ambulancí. To v praxi znamená repatriace – slovo, které je často skloňováno v souvislosti s cestovním pojištěním. 

„V případech, kdy je nutné převézt pacienta ze zahraniční nemocnice do nemocnice v České republice, operátor asistenční centrály Allianz vyhodnotí požadavky konkrétního převozu – počet pacientů a jejich zdravotní stav, letovou vzdálenost, zdravotní doprovod, nutné lékařské vybavení a poté rozhodne o způsobu přepravy. Ty jsou v podstatě možné tři – speciálním letadlem s leteckou ambulancí, běžnou leteckou linkou nebo pozemní ambulancí – sanitkou,“ vypočítává Lenka Tichá, provozní koordinátorka Allianz Assistance.

Nejnáročnější na přípravu i samotný průběh a také nejdražší je letecká ambulance. Allianz má v České republice několik smluvních partnerů, kteří disponují proudovými a turbovrtulovými letadly s plnou zdravotnickou výbavou na palubě a zkušeným zdravotnickým personálem ve složení lékař a sestra, popřípadě záchranář s praxí v letecké záchranné službě. K dispozici jsou dva hlavní druhy leteckých speciálů, turbovrtulový Cheyenne a proudové letadlo Cessna. 

„Například Cheyenne je schopný přepravit až dva pacienty a tři členy zdravotního personálu. Průměrná cena jedné letové hodiny těchto letadel se pohybuje kolem 50 000 Kč, ale může být i vyšší. Například pokud je nutné, s ohledem na zdravotní stav klienta, zachovat stabilní tlak v kabině a letět v nízké letové hladině, kdy jsou výrazně vyšší nároky na spotřebu paliva. Některá letadla jsou dokonce vybavena speciální přetlakovou kabinou, která uchovává pacienta ve stále stejném přízemním tlaku,“ uvádí specialistka cestovního pojištění Allianz Jaroslava Kratochvílová. 

Letecká ambulance je připravena repatriovat klienta 24 hodin denně po celý rok, samozřejmostí je zajištění také pozemní přepravy z letiště do nemocnice s maximálním pohodlím pro převáženého klienta, vždy s odborným zdravotním doprovodem. Letecká ambulance může vzlétnout a přistát na jakémkoliv mezinárodním letišti, u nás je takových letišť 19 – např. Praha, České Budějovice, Olomouc, Brno, Karlovy Vary a další.

Pokud zdravotní stav klienta vyžaduje přepravu vleže, je další možností přeprava linkovým letadlem, na speciálně upraveném přepravním místě, kterému se říká v asistenční mluvě „stretcher“. V takovém případě se prostor pro klienta maximálně uzpůsobí – úpravy zahrnují montáž speciálních nosítek, zabezpečení zdroje kyslíku a monitoringu životních funkcí. V případech, kdy to zdravotní stav klienta umožňuje, je možné ho transportovat linkovým letadlem s extra sedadlem pro větší pohodlí. V loňském roce byli na „nosítkách“ přepraveni čtyři klienti z Gabonu, Španělska a Tuniska. 

Pohodlnou přepravou klienta na krátké vzdálenosti ze zahraničí, zhruba do 500 km, je pozemní ambulance. Ambulantní vozidla mají komplexní zdravotnické vybavení a jsou přizpůsobená pro dlouhé přepravy pacientů. Samozřejmostí jsou pravidelné přestávky, občerstvení, nekuřácké prostředí, vakuovaná lehátka a posádka má vždy k dispozici seznam tzv. „nácestných“ zdravotnických zařízení po trase přepravy, kdyby se pacientův stav zhoršil.

„Spolu s klientem jsou v ambulantním voze také zkušení a pravidelně školení členové zdravotnického personálu – řidič ambulance, lékař a záchranář, kteří se starají o klienta nejen po zdravotní, ale i po psychické stránce. Průměrná cena této repatriace se pohybuje kolem 35 tisíc korun a v loňském roce byli nemocní nejčastěji přepravováni z Rakouska, Itálie a Francie,” doplňuje Jaroslava Kratochvílová. 

Dva případy z leteckých speciálů

Leteckou ambulanci nedobrovolně vyzkoušela mladá sportovkyně, která se zranila při tréninku ve Švýcarsku. Několikrát se uhodila do hlavy, rozbila si lyžařské brýle a na krátkou dobu utrpěla ztrátu vidění.  Po převozu do nemocnice byla ošetřena a rentgen navíc odhalil zlomeninu kotníku a vykloubené rameno. Tady nastoupila do akce asistenční služba, která byla s klientkou v úzkém kontaktu, konzultovala její zdravotní stav přes své lékaře s jejími ošetřujícími lékaři doma i ve Švýcarsku. Druhý den pak byla snowboardistka převezena leteckou ambulancí do ÚVN Střešovice k dalším vyšetřením.

Do stejné nemocnice byla leteckou ambulancí dopravena i druhá pacientka, která na lyžařském zájezdu ve Francii zkolabovala u vleku. Upadla do bezvědomí a vrtulník ji dopravil do nedaleké nemocnice v Grenoblu. Lékaři zjistili krvácení do mozku, okamžitě se podrobila operaci a teprve po třech týdnech hospitalizace se její zdravotní stav natolik stabilizoval, že mohla být přepravena letecky domů, kde byla ještě několik měsíců hospitalizována.

Asistenční služba Allianz má zkušenosti i s řešením krizových situací, kdy je nutné využít také vojenské a vládní letouny a přestavět je co nejrychleji na ambulantní speciály. To se stalo například po katastrofě tsunami v roce 2004 či při havárii autobusu s více než 50 pasažéry v Chorvatsku v roce 2012.

 

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

 

zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny, a. s.