Detektivové pojišťovny Generali odhalili podvody za 43 milionů korun

Detektivové pojišťovny Generali odhalili během prvních devíti měsíců letošního roku pojistné podvody za více než 43 milionů korun. „To je meziročně ve stejném období o tři miliony korun více. Navíc řada případů je stále ještě v šetření, a konečný účet tak může být mnohem vyšší,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Největší podíl pojistných podvodů spadá do podnikatelského majetkového a odpovědnostního pojištění. Z regionů stojí v čele již tradičně Praha.

Praha je na špici nelichotivého žebříčku dlouhodobě. „Na její prvenství mají vliv jak anonymita velkého města, tak vysoká koncentrace obyvatel,“ doplňuje Jiří Cívka z Generali. Pravděpodobnost pojistného podvodu právě na území Prahy je kvůli tomu vyšší. „Jen v letošním roce se v Praze odehrály pojistné podvody za téměř 28 milionů korun,“ upřesňuje Jiří Cívka z Generali. Druhé a třetí místo obsadily Moravskoslezský, respektive Královehradecký kraj. Opačný pól tabulky s minimem či dokonce nulou pojistných podvodů patří Plzeňskému a Zlínskému kraji.

POLOVINA PODVODŮ V POJIŠTĚNÍ PODNIKATELŮ

Pokud se zaměříme na jednotlivé druhy pojištění, připadá největší podíl odhalených pojistných podvodů na majetkové a odpovědnostní pojištění podnikatelů (21,6 milionu korun, tedy 50 %). Dalších 17 % podvodů spadá do oblasti pojištění majetku a odpovědnosti občanů za více než sedm milionů korun. Další významnou oblastí je tradičně pojištění motorových vozidel, kde chtěli pachatelé navýšit své zisky o takřka 4,5 milionu (10 % z celkového objemu). Za zmínku stojí také oblast pojištění osob, kde se pachatelé pokusili o podvody za další téměř 2 miliony korun (4,5 %).

(NE)ZRANĚNÝ KULTURISTA

Z úrazového pojištění nejmenovaného muže bylo nahlášeno poranění krční páteře, ke kterému mělo dojít při pádu na kolečkových bruslích. V průběhu šetření pojistné události však vyšlo najevo, že dotyčný muž vykonával v době léčení úrazu sportovní činnost – kulturistiku. Již po třech hodinách po ošetření lékařem posiloval a neměl nijak fixovaný krk, jak měl předepsáno lékařem.

ZA PODVOD HROZÍ AŽ 10 LET

Ačkoli Češi stále vnímají pokus o pojistný podvod jako méně společensky nebezpečné jednání než například zpronevěru, neuvědomují si, že se jedná o trestný čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let. Když je podvodné jednání prokázáno, je už bohužel většinou pozdě na vysvětlování či snahu neoprávněně získané peníze vrátit. „Lidé si bohužel neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění,“ uzavírá Jiří Cívka z Generali.

Zdroj: Tisková zpráva – Generali Pojišťovna a.s.