Detektivové pojišťovny Generali uchránili 23 milionů korun

Detektivové pojišťovny GENERALI odhalili během prvního pololetí letošního roku pojistné podvody za téměř 23 milionů korun. „Přestože meziročně objem odhalených podvodů klesl ze třiceti čtyř na dvacet tři milionů korun, z dlouhodobého hlediska vykazuje růst. Například před třemi lety zabránili detektivové škodám v uvozovkách jen za sedmnáct milionů korun. Současně je potřeba si uvědomit, že řada případů je stále v šetření. Konečný účet tedy může být mnohem vyšší,“ upozorňuje mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Největší podíl pojistných podvodů spadá do podnikatelského majetkového a odpovědnostního pojištění. Z regionů dominuje už tradičně Praha. 

Anonymita velkého města a vysoká koncentrace lidí výrazně nahrávají faktu, že Praha patří dlouhodobě na špici žebříčku odhalených pojistných podvodů. Jen za první polovinu roku se jich v Praze odehrála polovina za 12,5 milionu korun. Druhé místo drží Moravskoslezský kraj s podvody za 2,5 milionu korun. Bronzová příčka připadla za první pololetí Královohradeckému kraji s podvody za 1,4 milionu korun. Naopak Zlínský, Plzeňský a Pardubický kraj mají na svém kontě nulu. 

Čtvrtina podvodů v pojištění podnikatelů 

Pokud se zaměříme na jednotlivé druhy pojištění, připadá největší podíl odhalených pojistných podvodů na majetkové a odpovědnostní pojištění podnikatelů (5,8 milionu korun, tedy 26 %). Další jedna pětina podvodů spadá do oblasti pojištění majetku a odpovědnosti občanů za téměř pět milionů korun. 

Prostřednictvím pojištění motorových vozidel chtěli nepoctivci navýšit své zisky o více než dva miliony (9 % z celkového objemu). Za zmínku stojí také oblast pojištění osob, kde se pachatelé pokusili o podvody za další téměř 2 milionu korun (8 %).

Audi Q7. Skutečně odcizeno?

Po nahlášení pojistné události, která se týkala odcizení vozidla Audi Q7 neznámým pachatelem, byl k šetření přizván soudní znalec z oboru kriminalistiky. Na základě jeho expertízy se ukázalo, že klíče od vozu, které klient předložil, nemohou patřit k ukradenému vozidlu. Co víc, klíče vůbec nebyly v evidenci výrobce. 

Další fáze vyšetřování prokázala, že „ukradené“ vozidlo bylo před několika lety součástí smrtelné dopravní nehody v Rakousku, kterou jeho řidič a původní majitel vozu bohužel nepřežil. Z fotodokumentace hasičů z místa dopravní nehody bylo patrné, že auto bylo doslova zdemolováno a jeho opravu by nezvládl ani tajný agent McGyver.

„Z údajů světových statistik vyplývá, že přibližně čtrnáct procent všech pojistných událostí může vykazovat příznaky pojistného podvodu,“ shrnuje Jiří Cívka. Podle českého práva je pojistný podvod trestným činem s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let.

 

Zdroj: tisková zpráva Generali Pojišťovny a.s.