Gurmánský zážitek ze Staré Tkalcovny

degustacni_vecer02V restauraci Stará Tkalcovna nedávno proběhla zdařilá degustační akce. Plně obsazeno, obsluha v bílých rukavičkách a shon v kuchyni. Na pozadí živá klavírní hudba. Postupně bylo naservírováno osm chodů. I takto jednoduše by se dala ve zkratce páteční akce popsat.

Celý večer probíhal pod taktovkou šéfkuchaře Miroslava Sedláka, vysoce profesionálního kuchaře s mnohaletou praxí v luxusních hotelích v ČR. V době svého působení v Lesním Hotelu Zlín připravoval menu i pro prezidenta Miloše Zemana.  Miroslav Sedlák se zabývá přípravou technologicky a znalostně náročných jídel. Výborně ovládá způsoby přípravy jídel technikou Souse-vide, konfitování, pomalé pečení, přípravu steaků ve vakuu, základy molekulární kuchyně nebo přípravu domácích těstovin.

Vše začalo už o měsíc dřív návrhem degustačního menu. Prvním úkolem šéfkuchaře Miroslava Sedláka, který celé menu navrhl, bylo vytvořit pro jednotlivé pokrmy receptury a vybrat kvalitní a čerstvé suroviny potřebné pro bezchybný výsledek.

Vaření pokrmů probíhalo v naší kuchyni už dva dny předem. Šéfkuchař využil jedinou dobu, kdy je v kuchyni klid, a po dvě noci osobně chystal jednotlivé položky menu, aby mohla v den D proběhnout už jen finální úprava a prezentace jídla hostům.

Na přípravě samotného večera se podílela většina personálu restaurace a dodejme, že velmi úspěšně. Kuchyně pracovala bezchybně od přípravy nádobí až po finální úpravu a prezentaci jídla. Obsluze v restauraci se pak skvěle podařilo zvládnout vše od přípravy a prostření stolů, roznosu jídla a nápojů až po přípravu závěrečné kávy.

Degustace vína ve Staré TkalcovněDegustaci vín vhodně vybraných k jednotlivým chodům zajistil pan Guzmický – na slovo vzatý odborník a zástupce našeho dodavatele vína v jedné osobě, který hostům vína patřičně prezentoval.

Ostřílené návštěvníky degustací jistě nepřekvapilo ristretto podávané v průběhu večera mezi jednotlivými chody. Káva totiž spolehlivě zajistí osvěžení chuťových buněk a povzbuzení k další konzumaci, aby si hosté mohli správně vychutnat další podávané chody.

Degustační večer Stará TkalcovnaV průběhu večera promluvil k hostům šéfkuchař Miroslav Sedlák, který přiblížil účastníkům svůj záměr využít soudobých moderních postupů přípravy jídel a předložit hostům svěží pokrmy bez použití mouky.

Osmichodové vyvážené menu doplněné vhodně vybranými víny splnilo očekávání moderní kuchyně s důrazem na lehkost a vyváženou chuť. Za zmínku jistě stojí druhý hlavní chod, kterým byl pečený králík s květákovým pyré a kapustou. Pomalým způsobem pečení ve smetaně maso získalo jemnou chuť a současně zůstalo šťavnaté a lehké. I další chody byli chuťově vyvážené a hosté měli možnost seznámit se s moderní současnou kuchyní, kam bychom jistě zařadili předkrm v podobě pěny z kozího sýra s carpaccio z řepy, řepným glazé a parmazánová espumou. Součástí menu byli i tradiční české pokrmy v moderním kabátku. Sem můžeme mimo už zmíněného králíka zařadit tradiční českou kulajdu s liškami, pošírovaným vejcem a mléčnou pěnou, ovšem opět bez použití mouky.

Čokoládový dort Stará tklacovnaZajímavou tečkou byl čokoládový dort bez mouky, který svou sytou čokoládovou chutí a vůní zjemněnou ovocným sorbetem v příjemné kombinaci se smetanou s jemným nádechem vanilky celý večer důstojně završil.

Poslání večera bylo splněno. Hosté odcházeli spokojeni s obsluhou i kvalitou předkládaných jídel a tak už nyní přemýšlíme, co bude příště, a doufáme že to bude příjemné překvapení.