Jak na změnu pojišťovny u povinného ručení

Pokud plánujete z nějakého důvodu změnit pojišťovnu, u které máte povinné ručení, pak se Vám možná bude hodit několik tipů a informací o pravidlech a postupech, kterých je dobré se držet, aby přechod k nové pojišťovně proběhl plynule a bez problémů.

Při ukončování povinného ručení je především potřeba myslet na to, že výpověď z povinného ručení můžete podat jen v určitých situacích. Bereme-li v potaz pouze případy, kdy vozidlo zůstává funkční, ve Vašem vlastnictví a chcete ho jen pojistit jinde, máte tři možnosti, kdy podat výpověď:

do měsíce od doby, kdy jste obdrželi dopis od pojišťovny, ve kterém Vám byla oznámena změna pojistného,
– nejpozději 6 týdnů před výročím povinného ručení při výpovědi k tomuto dnu, což může být počátek kalendářního roku nebo den sjednání pojistné smlouvy, záleží na pojišťovně,
tři měsíce po pojistné události; tohoto bodu může využít i pojišťovna.

V pojistné smlouvě byste měli mít napsáno, kdy je možné pojištění vypovědět. Výpověď samotná musí být písemná a výše uvedené termíny se vztahují k datu doručení dané pojišťovně.

Výpověď by měla obsahovat i požadavek na potvrzení o počtu bezeškodných měsíců, které u povinného ručení máte. Pojišťovna je povinna Vám takové potvrzení vydat, Vy jej poté můžete použít u nové pojišťovny a získat adekvátní bonus, tedy slevu na pojistném.

Zelenou kartu, kterou jste měli od předchozí pojišťovny, musíte do stanovené doby vrátit. Tento doklad však samozřejmě nově získáte od pojišťovny, ke které jste přešli.

Platí také, že pokud nové povinné ručení není sjednáno, nejpozději do 14 dnů musíte odevzdat registrační značku vozidla.

Postup je sice jednoduchý, v případě potřeby Vám však vždy rádi poradí v pojišťovně nebo pojišťovací poradce. Nejtěžší bod by tedy mohlo být nalezení takové pojišťovny, která Vám nabídne nejvýhodnější povinné ručení, včetně případných připojištění, které Vám sednou. Naštěstí v dnešní době je i tato situace velmi jednoduchá – místo složitého obcházení poboček pojišťoven a konzultací máte možnost snadno, rychle a přehledně vybrat pojištění z domu. Srovnat nabídky pojišťoven i sjednat povinné ručení můžete například na www.pojisteni.com/povinne-ruceni-porovnani/krok-1.