Jak rychle porovnat nabídky pojištění online?

Na internetu můžete jednoduše a rychle porovnávat nabídky různých typů pojištění několika pojišťoven. Online si lidé nejčastěji sjednávají cestovní pojištění, pojištění storna, pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel (takzvané povinné ručení) a havarijní pojištění. V každé kalkulačce pojištění musíte nejdříve vyplnit základní informace do vstupního formuláře. Ukážeme vám, jaké informace budete potřebovat.

Pojištění online

Cestovní pojištění online

V kalkulačce cestovního pojištění je potřeba zadat základní informace o plánované cestě. Pro krátkodobé pobyty v zahraničí je určeno denní cestovní pojištění. Tuto možnost využívají lidé, kteří zůstávají za hranicemi jen pár dní v roce, typicky po dobu letní nebo zimní dovolené. Pro dlouhodobější pobyty nebo opakované cesty do zahraničí je finančně výhodnější pololetní nebo roční cestovní pojištění. Při výběru pojištění je nutné vybrat odpovídající účel cesty. Pokud jedete na dovolenou, vyberte turistickou variantu. U pracovních cest je potřeba zohlednit, zda se budete věnovat administrativním nebo manuálním činnostem. 

Při výběru cestovního pojištění je nutné zadat také cíl cesty. Stačí si vybrat ze seznamu nabízených oblastí. Další důležitou položkou je datum odjezdu a návratu. Uvést musíte také počet pojišťovaných osob. Každou z nich je potřeba zařadit do odpovídající věkové kategorie. Zvláštní pozornost věnujte rizikovým sportům. Tyto aktivity nebývají součástí základní varianty cestovního pojištění a je nutné připojištění. Při cestování s rodinou se vyplatí vybírat z nabídky rodinného pojištění. 

rychlému výběru a sjednání cestovního pojištění si dopředu sepište základní informace o zájezdu, pojišťovaných osobách a nezapomeňte také popřemýšlet o aktivitách v místě pobytu. Pro rychlou platbu online si dopředu připravte platební kartu.

TIP: Pokud si kupujete dovolenou v předstihu, vyplatí se rovnou uzavřít i cestovní pojištění. Výhodou je, že máte dostatek času na výběr a pár dní před odjezdem nemusíte ztrácet čas vyřizováním cestovního pojištění. Kdo nechává uzavření cestovního pojištění na poslední chvíli, měl by se zajímat o to, kdy přesně začíná pojištění platit.

Pojištění storna

Spolu s cestovním pojištěním se vyplatí sjednat také pojištění storna. S tímto pojištěním máte jistotu, že nepřijdete o peníze zaplacené za zájezd, objednané ubytování, letenky a další služby, když například onemocníte, někdo blízký zemře nebo zmeškáte odjezd kvůli stávce strojvůdců. Na uzavření tohoto pojištění musíte myslet dopředu, už v okamžiku placení první zálohy nebo celé ceny. Pojištění totiž nelze sjednat například měsíc po zaplacení zájezdu.

Porovnání nabídek pojištění storna je velmi snadné. Do vstupního formuláře kalkulačky stačí zadat počet cestujících osob, uvést jejich věk a celkovou cenu zájezdu nebo zaplaceného ubytování, letenek a dalších výdajů souvisejících s dovolenou. Kromě data plánovaného odjezdu a návratu musíte také uvést, zda se jedná o dovolenou v České republice a zda vaše cesta povede přes nebo do rizikovějších států jako je Afghánistán, Kuba, Irák nebo Súdán.

Pojištění vozidel online

Ani kvůli pojištění automobilu, motorky, dodávky nebo autobusu nemusíte obcházet jednotlivé pojišťovny. Vše dnes můžete vyřídit rychle a online. Stačí si dopředu připravit malý a velký technický průkaz od vozidla, kde jsou všechny potřebné informace k vyhledání nejvýhodnějšího pojištění.

Povinné ručení a havarijní pojištění si můžete sjednat buď samostatně, nebo si rovnou vybrat komplexní pojištění vozidel. To zahrnuje povinné ručení i havarijní pojištění za výhodnou cenu.

Pro srovnání nabídek je potřeba vyplnit do kalkulačky pojištění základní informace o vozidle. Vyberete druh a konkrétní typ vozidla, uvedete jeho rok výroby, datum první registrace a průměrný počet ujetých kilometrů za rok.

Dále je potřeba vyplnit informace o osobě, která si pojištění sjednává (tzv. pojistník). Povinné ručení můžete uzavírat jako fyzická osoba (nepodnikatel), OSVČ nebo právnická osoba. Důležitý je také věk pojistníka, jeho řidičská historie (počet nehod) a místo bydliště. Cenu pojištění ovlivňuje také například způsob využití vozidla (např. běžný provoz, autoškola, autopůjčovna), délka bezeškodného období i frekvence platby pojištění (čtvrtletní, pololetní, roční). Zvláštní sazby mají například i vozidla na elektrický pohon nebo historická vozidla.

TIP: Na internetu můžete uzavřít také pojištění nemovitosti a domácnosti, pojištění odpovědnosti nebo pojištění psů a koček.