Jak se zabezpečit před zimou a prověřit pojištění vaší domácnosti

Sněhová nadílka, zimní sporty i novoroční oslavy přinášejí do mnoha domácností nezapomenutelné zážitky, ale současně znamenají zvýšenou pohotovost pro hasiče, zdravotníky i policisty. Ve střehu jsou také pojišťovny, které v zimním období každoročně řeší nárůst pojistných událostí. Jen loňská, velice mírná zima si vyžádala škody v řádech stamilionů.

Loni dle údajů České asociace pojišťoven (ČAP) vystavila zima účet za 148 milionů korun. Tato astronomická částka však nebyla v novodobé historii ČR nejvyšší. V roce 2010 vlivem zimních živlů vyplatily pojišťovny v rámci 51 tisíců pojistných událostí na pojistném plnění více než 1 miliardu.

„Zimní měsíce jsou rizikovější z mnoha důvodů. Sníh, mráz a led nekomplikují život jen řidičům, ale také majitelům domů. Přibývá havárií, dochází k velkým teplotním výkyvům, které mají neblahý vliv na stav a zařízení našich obydlí. A také chaty a chalupy, které jsou přes zimu neobydlené, častěji lákají zloděje a vandaly,“ popisuje Lucie Ponertová, produktová ředitelka Slavia pojišťovny. „V zimní sezóně také často řešíme v rámci pojištění odpovědnosti z občanského života kompenzace za zranění, která ostatním sportovcům způsobí neopatrní lyžaři,“ doplňuje Lucie Ponertová ze Slavia pojišťovny.

Nejčastější škody hrazené v rámci pojištění domácnosti s odpovědností Slavia pojišťovnou:
– Škody způsobené atmosférickými srážkami
– Požáry způsobené vařením, na které hospodyňky zapomněly
– Vytopení souseda pračkou
– Pokousání psem
– Požáry způsobené neopatrnými kuřáky

Nejkurióznější škody hrazené v rámci pojištění domácnosti s odpovědností Slavia pojišťovnou:
– Rozbitý skleník
– Dětmi zapálená kůlna
– Vypuštěný rybník
– Zakousnutí králíci a slepice
– Vyřizování sousedských sporů házením předmětů přes plot

Na co si dát pozor a jak se orientovat v pojištění domácnosti, aby nás ochránilo před všemi nástrahami zimy?

1. Rozmary počasí
V rámci pojištění domácností pojišťovny nejčastěji řeší škody způsobené rozmary přírody, např. poničení budov vichřicí, tíhou sněhu nebo námrazy. Často dochází také k poškození nebo zničení kotlů, vytápěcích systémů nebo k porušení potrubí vlivem silných mrazů. Všechny uvedené škody mohou být ošetřeny v rámci vašeho pojištění domácnosti. Zamyslete se, kterými riziky jste nejvíce ohroženi a pak ověřte, zda vaše pojištění tyto škody opravdu zahrnuje. Některá specifická rizika vyžadují sjednání připojištění a nejsou zahrnuta v základním pojištění (např. atmosférické srážky či povodeň).

2. Řádění zlodějů a vandalů
Opuštěné chaty a chalupy přes zimu lákají zloděje, zejména nacházejí-li se na odlehlejších místech. Pojištění domácnosti je v tomto případě dobrou investicí, která vám umožní klidný spánek. V případě vloupání nebo poničení chalupy vandaly můžete zásadně ušetřit rodinný rozpočet. V rámci pojištění produktu Slavia pojišťovny Domov+ můžete pojistit i garáž nebo kůlnu.

3. Když někomu způsobíte škodu
Všeobecná představa, že pojištění domácnosti Domov+ kryje pouze škody, které vzniknou v našich domovech, není úplně přesná. V rámci tohoto pojištění je možné ošetřit také odpovědnost za škody, které způsobí členové domácnosti třetím osobám činností v běžném životě. Takzvaná pojistka na blbost dokáže také ochránit před finanční zátěží spojenou se zaviněním zranění či smrti. V praxi se jedná zejména o zranění, která můžeme někomu způsobit např. při lyžování, bruslení a dalších rekreačních sportech nebo pokud v obchodě vrazíme košíkem do vystaveného zboží, které spadne a rozbije se.

4. I děti občas něco provedou
Máte neposedné děti s hlavou plnou důmyslných nápadů? Pak jistě oceníte, že i je chrání pojištění odpovědnosti sjednané v rámci pojištění Domov+. A nemusí se jednat jen o učebnicový příklad pukem rozbitého okna u sousedů při hokeji. Mezi škody, které eviduje Slavia pojišťovna, patří např. desetitisícové položky za zapálenou kůlnu nebo vypuštěného papouška. Pojištění odpovědnosti kryje škody, které děti mohou způsobit v rámci návštěv, lyžařských výcviků, ve škole, při sportu, atd.

5. Nezapomeňte na vaše zvířata
Měli bychom si uvědomit, že odpovědnost neseme i za zvířata, která nám patří. Pokud náš poník povalí dítě a to se zraní, naše ovce způsobí dopravní nehodu nebo náš pes pokouše pošťáka, jsme to my, kdo musí uhradit vzniklé škody. Nicméně i v tomto případě, pokud máte uzavřené pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě, se není čeho bát. Pojišťovna za vás uhradí vzniklé škody a kompenzace.

6. Co dělat, když dojde k nehodě
Pokud dojde k havárii nebo jiné události kryté pojištěním, můžete kontaktovat asistenční služby, které vám pomohou problém vyřešit. Poradí, jak postupovat, poskytnou kontakty na nejbližší řemeslníky a opraváře, kteří zařídí, co je třeba. Zkontrolujte, jaký stupeň asistence vaše pojištění nabízí, abyste věděli, jaké služby v případě nouze můžete v rámci pojištění domácnosti bezplatně využít.

7. Kolik stojí klidné spaní?
Pojištění odpovědnosti občanů můžete uzavřít u Slavia pojišťovny již od 588 Kč. Za tuto cenu vás bude chránit před škodami způsobenými činnostmi v běženém občanském životě a škodami způsobenými držbou nemovitosti. V případě, že např. srazíte lyžaře na sjezdovce, ten si zlomí ruku a bude požadovat náhradu škody za období, kdy byl v pracovní neschopnosti a za poškození lyžařské výbavy v řádech desetitisíců, může podobná nečekaná událost významně zasáhnout rodinný rozpočet.

Zdroj: tisková zpráva Slavia pojišťovny