Jak si pojistit cestu k moři, auto, život, dům a vlastní nešikovnost?

V životě může nastat celá řada událostí, kdy oceníte dobré pojištění. Bohužel neexistuje jedno univerzální pojištění, které by nabízelo ochranu ve všech myslitelných situacích. Poradíme vám, jaké pojištění vybrat v konkrétních životních situacích.

Výběr pojištění

Cestovní pojištění

Ať už se rozhodnete vyrazit za hranice v létě nebo zimě, vždy je potřeba myslet na možná rizika a jejich dopad do rodinného rozpočtu. Například výdaje spojené s ošetřením zlomeniny mohou v soukromé nemocnici vyjít i na desítky tisíc korun. Pokud nemáte cestovní pojištění, zaplatíte tyto výdaje z vlastní kapsy. Při výběru cestovního pojištění se zaměřte na limity pojistného plnění. Jedná se o maximální částku, kterou vám pojišťovna v případě pojistné události vyplatí.

Na cestovním pojištění se rozhodně nevyplatí šetřit. Spolu s pojištěním léčebných výloh a asistenčních služeb je vhodné uzavřít si také pojištění odpovědnosti, zavazadel a úrazové pojištění. Pokud si na dovolené rádi užíváte i některý z adrenalinových sportů, je dobré si připojistit rizikové sporty. Některé pojišťovny nabízejí i užitečná připojištění, které se o vás postará například při poruše vozidla nebo chrání opuštěnou domácnost po dobu dovolené. S širší variantou cestovního pojištění budete v bezpečí.

Přečtěte si také: Proč se nespoléhat na pojištění na kreditní kartě?

Pojištění vozidel

Bez takzvaného povinného ručení se neobejde žádný majitel vozidla. Uzavření tohoto pojištění je ze zákona povinné.  Při jízdě s nepojištěným vozidlem riskuje jeho majitel postih ve správním řízení až do výše 40 tisíc korun. V případě dopravní nehody s nepojištěným vozidlem má majitel takového vozidla povinnost zaplatit škodu v plné výši sám. Škody na majetku a zdraví mohou dosahovat i milionových částek.

Cena povinného ručení se odvíjí od řady parametrů. Mezi ty hlavní patří například druh vozidla, jeho výkon a stáří, věk majitele vozidla, bydliště i jeho dosavadní řidičská historie. Při výběru pojištění můžete ušetřit porovnáním nabídek různých pojišťoven. Dobrou zprávou je, že nemusíte obcházet jednotlivé pojišťovny, stačí využít online kalkulačku povinného ručení. Do vstupního formuláře zadáte základní informace o vozidle a jeho majiteli a hned vidíte konkrétní nabídky. Ušetřit mohou i řidiči, kteří ročně ujedou jen pár tisíc kilometrů. Pro tyto řidiče nabízí pojišťovna Allianz povinné ručení zohledňující počet ujetých kilometrů.

Spolu s povinným ručením je rozumné si sjednat i havarijní pojištění. I když vám uzavření tohoto pojištění nenařizuje přímo zákon, určitě se vyplatí. Jsou z něj hrazeny například škody na vašem vozidle, pokud jste byl označen za viníka dopravní nehody. Toto pojištění oceníte také v okamžiku, kdy vaše vozidlo někdo ukradne nebo je poškozeno vandalem či v souvislosti s živelnou událostí.

Životní pojištění

Řada českých domácností financuje nákup vlastního domu či bytu pomocí hypotečního úvěru. Měsíční splátky úvěru na bydlení běžně přesahují hranici deseti tisíc korun. Doba splatnosti hypotéky se pohybuje v desítkách let. Případné snížení nebo dokonce výpadek příjmu živitele rodiny má vždy negativní dopad na rodinný rozpočet. Důvodem výpadku příjmu může být nejenom smrt, ale také vážný úraz nebo trvalé následky po úrazu. Pro tyto situace je dobré mít uzavřeno kvalitní životní pojištění.

Pojištění majetku

Pokud máte vlastní byt, dům nebo třeba jen chatu k rekreaci, řešte v předstihu pojištění těchto nemovitostí. Vysoké škody mohu na vašem majetku způsobit nejen vandalové či zloději, ale také nečekané živelné události. Proti všem těmto škodám se můžete pojistit. Pojištění nemovitosti kryje především škody na stavbě a stavebních součástech. Nezapomeňte na pojištění vedlejších staveb, konkrétně se může jednat o garáž, hospodářské stavení nebo plot.

Pojištění domácnosti kryje škody na movitých věcech ve vaší domácnosti. Konkrétně se může jednat o domácí elektroniku, spotřebiče, nábytek, obrazy nebo sportovní vybavení. Pokud bydlíte v bytovém domě, zajímejte se o podmínky pojištění věcí, které máte ve sklepě nebo společných prostorách. Při výběru pojištění nemovitosti i domácnosti věnujte pozornost především rozsahu pojištění, seznamu výluk a výši pojistných limitů.

TIP: Potřebujete poradit s pojištěním majetku? Sjednejte si schůzku se zkušeným poradcem.

Pojištění odpovědnosti

Pro pojištění odpovědnosti se vžilo označení pojistka na blbost. Setkat se můžete s pojištěním odpovědnosti z běžného občanského života a pojištěním odpovědnosti vůči zaměstnavateli. První jmenované pojištění oceníte například v situaci, kdy se srazíte s jiným cyklistou a způsobíte mu škodu. Druhé pojištění kryje škody, které vlastní neopatrností způsobíte svému zaměstnavateli. Můžete například zničit mobilní telefon, počítač nebo havarovat se služebním automobilem. I v těchto případech mohou škody dosáhnout desítek až stovek tisíc korun.