Jak úspěšně prodat nemovitost – 6. díl – Hlavní body prodeje

I když má prodej nemovitosti prostřednictvím realitní společnosti řadu výhod, někteří lidé raději prodávají nemovitosti sami. Pro snadnější orientaci uvádíme hlavní body procesu prodeje od určení tržní ceny nemovitosti až po převod vlastnických práv. Pod každým z těchto bodů se skrývá spousta malých povinností, rozhodování se a zjišťování správného postupu, a to ať při komunikaci s úřady nebo potenciálními zájemci. 

Pro úspěšný prodej nemovitosti bez realitní kanceláře je tedy potřeba: 

1. Stanovit tržní ceny nemovitosti. Výši tržní ceny ovlivňuje celá řada faktorů jako technický stav nemovitosti, lokalita, aktuální poptávka po realitách. Přečtěte si více v tomto článku.

2. Určit časový horizont prodeje. Jak správně začít s prodejem se dozvíte zde a také tady.

3. Připravit inzerát, zejména pořídit kvalitní fotografie a podrobný popis nemovitosti. 

4. Vybrat média pro inzerci nemovitosti. Inzerovat lze v tisku i na realitních portálech. Tipy na propagaci Vaší nemovitosti najdete v tomto článku na našem blogu.

5. Zadat inzerci do vybraných médií a průběžně inzeráty spravovat. Minimálně jednou za tři až pět dní doporučujeme tzv. topování nabídek – to znamená přesunutí  inzerátu na první pozici ve výpisu inzerátů. Tato služba je zpoplatněna, například na portálu Sreality.cz zaplatí soukromá osoba za jeden inzerát asi 150 korun.

6. Vybrat potenciální zájemce o nemovitost a naplánovat prohlídky nemovitosti s vážnými zájemci.

7. Uskutečnit individuální prohlídky nemovitosti.

8. U vážných zájemců zjistit způsob financování a odhadnout dobu prodeje.

9. Podepsat smlouvu o budoucí smlouvě kupní s kupujícím. Smlouvu doporučujeme vypracovat advokátem, zaplatíte za ni od 4 do 10 tisíc korun). Více o potřebných dokumentech se dočtete zde.

10. Sjednat si úschovu finančních prostředků. Za advokátní úschovu zaplatíte od 4 do 10 tisíc korun, za notářskou 8 až 25 tisíc korun.

11. V případě financování nákupu nemovitosti hypotečním úvěrem si nechat advokátem zkontrolovat nastavení čerpání úvěru v úvěrové smlouvě a Vaše práva a povinnosti ve smlouvě o zřízení zástavního práva.

12. Nechat si vypracovat u advokáta návrh na vklad vlastnického práva i kupní smlouvu. Cena se pohybuje dle tarifu advokáta v rozmezí od 4 do 10 tisíc korun.

13. Smlouvy doručit na příslušný katastrální úřad. Při podání bude nutné zaplatit tisícikorunový kolek za vklad.

14. Doručit dokumenty pro výplatu z úschovy schovateli kupní ceny.

15. Předat nemovitost novému majiteli a převést na něj veškeré služby, jako je elektřina, plyn nebo voda. 

Pokud se rozhodnete prodávat nemovitost bez realitní kanceláře, přejeme hodně štěstí a pevných nervů! Pokud si nebudete vědět něčím rady, určitě nás kontaktujte, rádi Vám poradíme!