Jaké doklady si připravit před cestou do zahraničí?

Na cestu do Chorvatska stačí jako cestovní doklad občanský průkaz. Mimo Evropskou unii a několika dalších zemí je zapotřebí cestovní pas s dostatečně dlouhou platností. Zkontrolujte si už dnes cestovní doklady, vyřízení nových totiž zabere obvykle 30 dní.

Cestovní doklady dovolená

Doba letních dovolených se nezadržitelně blíží. Pokud se letos chystáte do zahraničí, máte nejvyšší čas zkontrolovat si platnost cestovních dokladů. V rámci Evropské unie, zemích schengenského prostoru a několika vybraných státech si vystačíte s občanským průkazem. Kdo se vydá třeba do Afriky, neobejde se bez cestovního pasu. Pro vstup do některých zemí budete také potřebovat vízum nebo turistickou kartu. Před cestou si nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění a vytisknout kartičku od pojišťovny. Přečtěte si, jaké doklady si musíte připravit na cestu do zahraničí.

 

V zemích Evropské unie stačí občanka

V létě už tradičně jezdí nejvíce Čechů k moři do Chorvatska. Občané České republiky mohou vstupovat a pobývat na území členských států Evropské unie bez zvláštních omezení. V Chorvatsku si tedy vystačíte s platným občanským průkazem. Dítě cestující s rodičem musí mít vlastní cestovní doklad – občanský průkaz nebo cestovní pas. Cestovní doklad musí být platný nejméně po celou dobu pobytu v zahraničí.

Pokud se rozhodnete vzít s sebou na dovolenou do Chorvatska třeba nezletilou kamarádku vaší dcery, není nutný písemný souhlas zákonného zástupce. V případě mimořádných událostí (např. při zranění) je ale praktické mít tento souhlas u sebe.

Kdo cestuje na dovolenou autem, neměl by zapomenout na platný řidičský průkaz, technický průkaz od vozidla a takzvanou zelenou kartu (jediný mezinárodně uznávaný doklad o existenci pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla – pozn. red.). Při cestě zapůjčeným autem se doporučuje mít u sebe písemný souhlas jeho vlastníka s použitím.

Kde si vystačíte s občanským průkazem?  Občanský průkaz lze použít jako cestovní doklad nejen v zemích Evropské unie a schengenského prostoru, ale také v těchto státech: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Makedonie, Moldávie a Srbsko.

TIP: Před cestou do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Rychle a jednoduše online si sjednáte cestovní pojištění s řadou užitečných připojištění na portálu Pojisteni.com. Internetové ceny zahrnují až 50% slevy!

 

Do Egypta potřebujete pas a vízum

Češi s oblibou vyrážejí k moři nejen uprostřed léta, ale také na začátku jara. Mezi oblíbené cílové destinace patří například Egypt nebo Spojené arabské emiráty. V květnu nabízí tyto země příjemné klimatické podmínky i teplotu moře.

Pokud se letos chytáte třeba do Egypta, neobejdete se bez platného pasu. Podle informací Ministerstva zahraničních věcí České republiky se zde striktně kontroluje platnost cestovních dokladů, které musí být platné ještě nejméně šest měsíců po předpokládaném datu odjezdu z Egypta. Některé letecké společnosti nepřijmou cestující na palubu letadla, pokud je platnost pasu kratší třeba jen o několik dní.

Egypt také v lednu letošního roku spustil systém krátkodobých elektronických víz do 30 dnů za účelem turistiky a obchodu vyřizovaných online přes webový portál (najdete ho na www.visa2egypt.gov.eg). Doporučená doba pro podání žádosti je nejméně 7 dnů před vstupem na území. E-víza se udělují v jednovstupové (25 USD) a vícevstupové (60 USD) variantě. Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje ověřit si před cestou veškeré informace týkající se vstupu a pobytu na území Egypta na příslušném diplomatickém zastoupení Egyptské arabské republiky (EAR).

 

Vyřízení cestovních dokladů neodkládejte

Nejméně dva měsíce před plánovanou dovolenou zkontrolujte platnost cestovních dokladů všech členů výpravy. Nezapomeňte zohlednit minimální požadovanou dobu platnosti dokladu v konkrétní destinaci. Počítejte s tím, že nové doklady nezískáte hned. Lhůta pro vyhotovení nového občanského průkazu se strojově čitelnými údaji i cestovního pasu je 30 dnů ode dne podání žádosti u kterémkoliv obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u úřadu městské části Prahy 1 až 22. Vlastní občanský průkaz nebo cestovní pas musí mít při cestě do zahraničí i děti mladší 15 let.

Za vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji zaplatí dospělá osoba 500 korun, děti mladší 15 let pak 50 korun. Za vydání cestovního pasu ve lhůtě 30 dnů zaplatíte správní poplatek 600 korun, u dětí mladších 15 let 100 korun. Výrazně se prodraží vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě šesti pracovních dnů. Dospělé vyjde na 4 000 korun a děti mladší 15 let na 2 000 korun.