Kolik pojistných podvodů odhalila vloni Allianz pojišťovna ve vašem kraji? Jižní a západní Čechy statistika nepotěší, radovat se však mohou třeba na Zlínsku

Detektivům české pobočky největší pojišťovny světa Allianz se v loňském roce podařilo zaznamenat téměř ve všech částech naší země vyšší počet případů, kdy se lidé pokoušeli získat peníze, ačkoliv se jejich pojistná událost stala jinak, než popisovali nebo se dokonce nestala vůbec.

„V roce 2014 jsme byli výrazně úspěšnější v odhalování pojistných podvodů a meziročně jsme zvýšili jejich objem o 44 procent, ze 110 milionů korun na 158 milionů korun,“ uvedl ředitel právního odboru a vyšetřování pojistných podvodů Allianz pojišťovny Ludvík Bohman. Nejvíce případů se odehrálo již tradičně v Praze, ve Středočeském kraji a v Moravskoslezském kraji. Jejich větší nárůst pojišťovna zaznamenala v krajích Karlovarském, Jihočeském a Plzeňském. Největší procento pojistných podvodů se jako v minulých letech týkalo automobilů.

Pokud by se pojišťovny na podvody nezaměřovaly, znamenalo by to, že by ceny pojistek musely zvyšovat, neboť by podvodníci dostali zaplaceno i za události, které nejsou v rámci pojištění kryté. Úspěšnost detektivů Allianz ukazuje i to, že zatímco v roce 2012 odhalili 1668 podvodů za bezmála 100 milionů korun, o rok později už šlo o 2065 podvodů za 110 milionů korun a letos o 2490 podvodů za 158 milionů korun.

Chcete konkrétní příklady?

Utopené auto

Klient nahlásil škodnou událost, při které mělo dojít k samovolnému sjetí vozidla do vodní nádrže. Pochyby o příčině této škody už začali mít pojišťovací specialisté v momentě, kdy se podívali na mapu. Na samotném místě pak zjistili, že pokud by auto bez řidiče dokázalo vjet do vody, muselo by se vyhnout hned několika pevným překážkám – lavičce, třímetrové hromadě dřeva a betonovým sloupům plotu. Ve spolupráci se soudním znalcem proto udělali pokus, který nereálnost celého nehodového děje potvrdil. Škoda byla zamítnuta.

Šéfův mobil

Vedoucímu pracovníkovi jedné firmy se rozbil drahý smartphone. Napadlo ho, že by mohl využít pojištění odpovědnosti svého podřízeného. Pro účely pojišťovny se dohodli
na historce, jak k poškození telefonu mělo dojít – nikdy se neviděli, seděli v restauraci,
podřízený šel náhodou z toalety kolem stolu nadřízeného a shodil mu telefon na zem. Ten pád obrazně řečeno nepřežil. Detektivové z Allianz při šetření zjistili, že se ani jeden nemůže vzpomenout na restauraci, kde oba večeřeli a že se oba aktéři vidí každý den. Celá věc se zkrátka neudála tak, jak uvedli pojišťovně. Pod tíhou důkazů se nakonec oba vykukové pojistného plnění sami vzdali.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Allianz