Kooperativa během tohoto roku prověřovala již 1000 pokusů o pojistný podvod

Kooperativa řeší organizované podvody i úsměvné případy. Za prvních devět měsíců roku 2014 prošetřovali specialisté této pojišťovny přes 1000 podezřelých případů.

„Ve 195 z nich se nám podařilo prokázat podvodné jednání a v 10 případech jsme na pachatele podali trestní oznámení. Uchráněná hodnota dosáhla částky 130 milionů Kč,“ rekapituluje dosavadní vývoj letošního roku Vojtěch Stavný, vedoucí Bezpečnostního odboru v Kooperativě.  Za stejné období loňského roku to bylo 200 podvodů a uchráněná hodnota byla 170 milionů Kč.    

Zejména u podvodů v oblasti životního pojištění se stále častěji jedná o práci organizovaných skupin, které využívají falešné lékařské zprávy od „spolupracujících“ lékařů. A stejnou pojistnou událost tito podvodníci většinou zkusí uplatnit u více pojišťoven. Odhalení takovýchto skupin je většinou časově náročné. Ale objevují se i případy, které jsou jasné od prvního okamžiku.

„Přišel nám dopis od klienta, který nám podrobně, i s příslušnými osobními údaji, popsal, jak jeho kamarád naboural auto a jeho známá s ním poté sjednala pojistku a antidatovala datum jejího sjednání. Sice prý mu Kooperativa krátila pojistné plnění, protože vozidlo neabsolvovalo povinnou prohlídku, ale spokojil se i s tím. No, a jelikož teď také naboural své nové auto, chtěl by ho pojistit stejně jako jeho kamarád. Ale bohužel na tu jeho známou nemá kontakt, tak na koho by se z Kooperativy mohl obrátit. Všichni tři samozřejmě obdrželi obvinění z pojistného podvodu,“ představuje úsměvný případ Vojtěch Stavný.   

Během letních měsíců Kooperativa řeší nárůst podvodů u pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo odpovědnosti za škody. Každoročně se jedná zhruba o padesát případů. Nejčastější jsou fingované škody z odpovědnosti za škody – pády videotechniky, poškození jízdních kol nebo člunů. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je pojišťovně předkládán falešný doklad za ošetření v zahraničí, ke kterému nedošlo nebo mělo jinou povahu (např. kosmetické operace).

Nejvíce pojistných podvodů registruje Kooperativa v severních Čechách a na severní Moravě. K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů patří jižní a východní Čechy.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Kooperativa