Kudy raději nejezdit? Allianz Automapa přináší seznam nových rizikových míst pro motoristy

První jarní víkend se do statistik dopravní nehodovosti v Česku zapsal tragicky. Na silnicích zemřelo 10 lidí, nejvíce od začátku letošního roku. Aby podobných černých víkendů nepřibývalo, přináší nyní dopravně-bezpečnostní projekt Allianz pojišťovny seznam deseti nových nebezpečných míst na silnicích v ČR, která odhalil loňský rok. Kde zpomalit, nebo kterým místům se raději zcela vyhnout, radí Allianz Automapa řidičům již pět let.

Stejně jako v předchozích letech vychází i aktuální žebříček nejnebezpečnějších míst z dat veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod v České republice evidovaných Policií ČR. Nejde tedy o analýzu nehodovosti klientů Allianz pojišťovny, ale o podrobnou celorepublikovou studii s komplexní metodikou. Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky Allianz Automapy jsou alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném úseku, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů.

„Pro určení pořadí závažnosti kritických lokalit je klíčových několik kritérií: zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě,“ uvádí Roman Ventura z Allianz nadačního fondu.

Na základě uvedených kritérií Allianz pojišťovna pravidelně vyhodnocuje nejrizikovější místa v jednotlivých regionech Česka. Statistiku doplňuje o seznam nových rizikových míst za uplynulý rok, a právě nyní přináší seznam těch nejkritičtějších, která se na českých silnicích nově objevila během roku 2014. Jedním z důležitých kritérií aktuálního seznamu je tedy i to, že se tyto rizikové úseky neumístily v předchozích žebříčcích Allianz Automapy. A ve kterých regionech loni přibylo nejvíce rizikových lokalit?

Z top desítky nejhorších úseků se v roce 2014 objevila hned tři nová kritická místa ve Středočeském kraji a tři v kraji Královéhradeckém. Aktuální statistika nepotěší ani motoristy z kraje Zlínského, Pardubického, Jihomoravského a Jihočeského. Zde všude se v minulém roce objevily nové úseky se statisticky významnou nehodovostí.

Vůbec nejnebezpečnější místo přitom nalezneme ve Středočeském kraji u obce Břežany I poblíž Kolína. Jde o křižovatku na silnici I/12 cestou do Velimi, kde během tří loňských dopravních nehod přišel jeden člověk o život a dva se těžce zranili. Jako druhý nejnebezpečnější úsek se do nehodových statistik za rok 2014 zapsala táhlá zatáčka na silnici E50 ve Zlínském kraji v katastru obce Staré Hutě. Minulý rok zde tři lidé utrpěli těžká zranění. Na třetím místě se podle metodiky Allianz Automapy ocitla lokalita na hlavní silnici (E67) mezi Hradcem Králové a Předměřicemi nad Labem. V loňském roce se zde stalo osm dopravních nehod, při kterých se těžce zranilo osm lidí.

Zdroj: tisková zpráva pojišťovny Allianz