Na pojištění musí myslet i cyklisté

Srážka s jiným cyklistou, bruslařem, chodcem nebo zaviněná dopravní nehoda na silnici vás bez dobrého pojištění vyjde pěkně draho. I když speciální pojištění pro cyklisty pojišťovny nenabízí, můžete využít pojištění odpovědnosti za škody z běžného občanského života.

Pojištění pro cyklisty

Spěcháte z práce, abyste rychle vytáhli kolo ze sklepa a pořádně si užili třicetikilometrový okruh? Nenecháte kolo doma ani o dovolené, kdy berete celou rodinu na pořádný cyklovýlet? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, určitě se zajímejte o vhodné pojištění. Na silnici se totiž můžete v mžiku připlést k dopravní nehodě. V úplném bezpečí nejste ani na cyklostezce, kde hrozí úrazy nebo škody na majetku po střetu s ostatními cyklisty, bruslaři či chodci.

Speciální pojištění pro cyklisty není

Zatímco majitelé vozidel musí mít ze zákona povinné ručení a dobrovolně si mohou sjednat i havarijní pojištění, cyklisté mají situaci o něco složitější. Speciální pojištění šité na míru cyklistům budete totiž v nabídce tuzemský pojišťoven hledat marně. K získání pojistné ochrany je někdy potřeba zkombinovat několik různých typů pojištění. Ukážeme vám, které pojistné produkty můžete využít.

Nejvyšší finanční škody vznikají při kolizích, při kterých je někdo zraněn nebo dokonce usmrcen. Pokud například zaviníte dopravní nehodu na silnici, při které se ve snaze zabránit středu zraní posádka vozidla, bude bez pojištění úhrada škody jen na vás. S požadavkem finančního vyrovnání počítejte i tehdy, když si nehoda vyžádá „pouze“ škody na majetku.

Hledejte pojištění odpovědnosti za škody

V případě jmenovaných škod vás nejlépe ochrání pojištění odpovědnosti za škody z běžného občanského života. Zmíněné pojištění poskytuje kromě jiného i pojistnou ochranu při škodách, které způsobíte někomu jinému při rekreačních sportech, do této kategorie patří právě jízda na kole, koni, lyžích a podobně. Při výběru pojištění odpovědnosti se zajímejte o limity pojistného plnění a seznam výluk. Ročně zaplatíte za toto pojištění pouze několik stokorun.

Pojištění odpovědnosti je dostupné nejen samostatně, ale také v rámci pojištění domácnosti. Například u pojišťovny Slavia je nabízeno jako doplňkové připojištění k pojištění domácnosti. Pokud se rozhodnete sjednat rovnou i pojištění domácnosti, vyberte si takovou nabídku, která spolehlivě pokryje také sportovní vybavení. Případná krádež kola pak bude o něco snesitelnější, alespoň finančně.

Zajímavá asistenční služba pro cyklisty

Se zajímavou asistenční službou pro cyklisty přišla nedávno pojišťovna Allianz. Asistence je součástí pojištění Domov a vztahuje se nejen na případnou nehodu, ale také situaci, kdy je kolo nepojízdné. Stačí zavolat na asistenční linku pojišťovny a ta zajistí odvoz cyklisty i kola do nejbližší opravny nebo na místo, které si sám určí. Službu určitě ocení každý, kdo už někdy píchnul kolo dvacet kilometrů od domova.

Na pojištění nezapomeňte ani na dovolené v zahraničí

Pokud se neobjedete bez kola ani na dovolené v zahraničí, vyberte si takové cestovní pojištění, které zahrnuje pojištění odpovědnosti. Například cestovní pojištění od AXA Assistance nabízí pojištění odpovědnosti za škodu ve variantách Komfort a Excelent.

TIP: Sjednejte si do konce srpna 2017 cestovní pojištění od AXA Assistance a získejte jednu z atraktivních výher. Více ZDE

Pokud ještě nemáte sjednáno pojištění odpovědnosti z běžného občanského života samostatně nebo v rámci pojištění domácnosti, vyplatí se uzavřít si cestovní pojištění i na dovolenou na kole v České republice. To zahrnuje kromě pojištění odpovědnosti také úrazové pojištění a pojištění zavazadel.

Při výběru cestovního pojištění nezapomeňte přihlédnout k výši limitů pojistného plnění. Přečtete si také pojistné podmínky a seznam výluk. Dozvíte se zde mimo jiné to, kterým aktivitám je lepší se na dovolené na kole raději vyhnout. Především si dejte pozor na alkohol. Nehody pod vlivem alkoholu jsou jednou z výluk, kdy má pojišťovna práva odmítnout vyplatit pojistné plnění.