O Dušičkách hrozí na silnicích střet s jiným vozidlem, pozor na škody při parkování

Nejčastější příčnou dopravních nehod o Dušičkách je střet vozidel. V těsném závěsu jsou škody, které vznikají při parkovaní. Vyplývá to ze statistik pojišťovny Generali, která porovnala „dušičkové“ víkendy loňského a předloňského roku. „Jen vloni nahlásili naši klienti na 863 dušičkových karambolů za 31 milionů korun. O rok dříve to bylo 817 nehod za 23 milionů korun,“ upřesňuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Pozor také na vandaly a zloděje.  Od neděle 1. listopadu navíc platí povinnost obutí vozu zimními pneumatikami.

 Uctít památku zesnulých vyrážejí lidé nejen o „dušičkovém“ víkendu, ale také víkend před a po tomto svátku. „Příčinou nehod bývá nejčastěji střet s jiným vozidlem. Výjimkou nejsou ani škody, ke kterým dochází při parkovacích manévrech na přeplněných parkovištích hřbitovů a jejich blízkém okolí,“ říká Jiří Cívka z Generali.

 V loňském roce po Dušičkách zaregistrovali likvidátoři pojišťovny Generali 422 dopravních nehod se škodou 21 milionů korun, jejichž příčinou byl střet vozidel. O rok dříve to bylo 398 srážek vozidel, které vygenerovaly škody za téměř 14 milionů korun. „Na zvýšené nehodovosti se nepodepisuje jen samotný svátek, ale také náhlé změny počasí, mokré a kluzké vozovky či snížená viditelnost zaviněná mlhami a dřívějším stmíváním, které k tomuto období přirozeně patří. Podceňovat by se neměla ani možná únava spojená s přechodem na zimní čas, v jejímž důsledku může řidiče potkat mikrospánek,“ komentuje příčiny nehod Jiří Cívka z Generali.

 Tragické byly Dušičky loňského roku z pohledu policejních statistik. O „dušičkovém“ víkendu včetně pátku došlo k 594 dopravním nehodám, při kterých zahynulo osm osob. V roce 2013 bylo evidováno dokonce 742 nehod se třemi obětmi na životech. Další dušičkový víkend nás čeká.

 Dušičky, jak se lidově přezdívá svátku s oficiálním názvem Památka zesnulých, jsou tradičně spojeny s hustým provozem a mnohdy i zmatkem na silnicích. Za volant totiž usedají i sváteční, převážně starší řidiči. Parkoviště u hřbitovů jsou většinou zcela plná, a tak se dostat v pořádku na místo někdy stojí dost trpělivosti a řidičských schopností.

 Pozor na vandaly a zloděje na parkovištích

 V době Dušiček jsou většinou parkoviště v okolí hřbitovů zcela plná a řidiči hledají místo i ve vzdálenějších postranních uličkách. Této situace využívají zloději, kteří mají v tyto dny žně. Pozor bychom si měli dát i na vandaly. “Během loňských Dušiček způsobili našim klientům škody za jeden a půl milionu korun. O rok dříve překročily škody miliony dva,“ doplňuje Jiří Cívka z Generali.

 Před odchodem od vozidla se ujistěte že:

  • je uzamčené,
  • všechna okna jsou zavřená,
  • na sedačkách a v dalších prostorech jste nenechali viditelné žádné věci motivující zloděje ke krádeži.

Pokud se vozidlu podívá na zub zloděj nebo vandal, ocení řidiči havarijní pojištění. „Havarijní pojištění může krýt rizika jako vandalismus, odcizení, poškození přírodními živly a podobně. Řidičům, jejichž auto má rok výroby před šesti až dvaceti lety, je určeno havarijní pojištění Retro. Z našich statistik lze vypozorovat, že se zloději často zaměřují právě na starší automobily, například kvůli poptávce po levných náhradních dílech na černém trhu,“ upozorňuje Jiří Cívka z Generali.

Jak se o Dušičkách bourá v krajích a okresech?

Největší počet loňských „dušičkových“ karambolů nahlásili klienti pojišťovny Generali v Praze – 151 nehod za 4,7 milionu korun. Prahu následoval Středočeský kraj – 115 případů za 5,2 milionu korun. O třetí a čtvrté místo se podělil Moravskoslezský kraj a Jihomoravský kraj s 81 nehodami za 5,4 milionu korun, respektive 80 případy za 2,2 milionu korun. Opačný pól žebříčku patří Karlovarskému, Pardubickému a Zlínskému kraji.

Podíváme-li se na „dušičkové“ nehody z pohledu výše škody v jednotlivých okresech, pak drží loňský smutný primát okres Karviná, kde škody dosáhly téměř 5 milionů korun. Druhá příčka patří Benešovu s nehodami za takřka 3 miliony. Třetí loni skončily Louny se škodou ve výši 2 miliony korun. Na druhé straně tabulky okresů, kde se o Dušičkách téměř nebourá, jsou Cheb, Jeseník, Rokycany a Rakovník.

Povinné zimní pneumatiky již tuto neděli

Od 1. listopadu musí mít řidiči na svých vozidlech zimní pneumatiky. Tato povinnost platí do 31. března příštího roku. Zákon je platný pro všechna motorová vozidla na silnicích všech tříd, a to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace v době provozu vozidla na komunikacích nastane. Podle loňského průzkumu pojišťovny Generali pravidelně přezouvá pneumatiky 96 % řidičů. Jedno procento nepřezouvá a v zimě nejezdí. Zbývají tři procenta hazardérů, kteří přiznávají, že pneumatiky nemění, ale v zimě jezdí. „Osmaosmdesát procent řidičů uvedlo, že se při špatném počasí cítí v autě se zimními pneumatikami bezpečněji. Deset pak procent tvrdí, že nepozoruje rozdíl. Zbývající dvě procenta se z nějakého důvodu bezpečněji necítí,“ uzavírá Jiří Cívka z Generali.

 

 

Dušičky a Halloween  

 

Zatímco u nás vzpomínáme 2. listopadu na naše zesnulé, v anglosaských zemích se tento svátek pojí s Halloweenem a připadá na 31. října. Nejpopulárnější je v USA, v Evropě se slaví ve Velké Británii a Irsku, kde má svátek své kořeny. Nejznámějším symbolem Halloweenu je lucerna z dýně. Děti se v tento den převlékají za strašidelné bytosti, chodí od domu k domu a dostávají sladkosti.

 

 

Zdroj: tisková zpráva Generali Pojišťovna a.s.