Podzimní deště jsou nebezpečnější než tma. Než usednete za volant, podívejte se, kudy raději nejezdit

Praha, 13. října 2015;

Podzimní plískanice jsou za dveřmi a s nimi i snížená viditelnost při řízení. K nehodě stačí málo. Kudy nejezdit, abychom si o havárii sami „neříkali“? Poradí nejnovější žebříček Allianz Automapy. Projekt prevence silničních nehod, který Allianz pojišťovna poprvé představila v roce 2011, právě přichází s aktualizovanou dvacítkou nejrizikovějších míst na silnicích v Česku.

Stejně jako v předchozích letech vychází i nejnovější analýza z veřejně přístupné databáze s lokalizací všech dopravních nehod v České republice evidovaných Policií ČR. Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do statistiky Allianz Automapy jsou alespoň dvě na sobě navzájem zcela nezávislé dopravní nehody s těžkými zdravotními následky nebo smrtí, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů. Tak bylo během posledních tří let (2012 – 2014) vytipováno celkem 62 rizikových lokalit se 142 vážnými nehodami.

„Žebříček vznikl na základě analýzy veškerých typů nehod – dvou či více aut, ale třeba i srážek s pevnou překážkou nebo srážek s chodci. Ti hráli od roku 2012 smutnou roli v téměř 30 případech zkoumaných havárií,“ uvádí Roman Ventura z Allianz nadačního fondu, jenž projekt zaštiťuje.

Výsledné pořadí rizikových lokalit se odvíjí od míry kumulace nehod s těžkými osobními následky. Metodika zohledňuje čtyři hlavní kritéria. Důležitý je za prvé počet nehod, při kterých zde došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, za třetí závažnost jejich zranění a za čtvrté statistika zohledňuje i počet ostatních nehod v dané lokalitě.

Nejrizikovější místo je ve Středočeském kraji. Černou statistiku ale vede Ústecko

Vůbec nejrizikovějším místem v Česku byl letech 2012 – 2014 sjezd z E65 za vsí Bezděčín jižně od Mladé Boleslavi, respektive křižovatka, která tuto komunikaci propojuje se silnicí I/16. V posledních třech letech se v této lokalitě v katastru obce Nepřevázka staly čtyři vážné nehody s jedním úmrtím a čtyřmi těžkými zraněními, celkem pak dokonce 12 havárií různého stupně závažnosti. Na druhém místě skončil nebezpečný úsek v katastru Chomutova. Na silnici I/13 mezi Chomutovem a Jirkovem se v letech 2012 – 2014 stalo celkem 11 nehod, z toho čtyři vážné. A jako třetí nejkritičtější místo se do statistik zapsala silnice I/43 v okrese Blansko. V pozvolné zatáčce v katastru obce Krhov se ve zkoumaném období staly tři vážné nehody a šest nehod celkem.

Z výsledků v tabulce níže je patrné, že v daném tříletém období dopadl zdaleka nejhůře Ústecký kraj. V nejnebezpečnější dvacítce obsadil hned čtyři místa, dvě z nich se dokonce vešly do první desítky. Po třech příčkách pak obsadily kraje Středočeský a Královéhradecký, dvě obzvlášť kritická místa se našla v Jihomoravském a Jihočeském kraji. Pouze kraje Liberecký a Karlovarský se v tabulce nejrizikovějších míst vůbec neobjevily.

Nehodové listy znázorňující nejrizikovější lokality každého kraje včetně GPS souřadnic jsou k dispozici na www.allianzfoto.cz ve složce Allianz Automapa 2015.

Nejkritičtější místa státní silniční sítě v letech 2012 – 2014

Pořadí

Silnice

Kraj

Okres

Vážné nehody

Zraněné osoby

Katastr

SZ

TZ

LZ

1.

I/16

Středočeský

MB

4

1

4

2

Nepřevázka

2.

I/13

Ústecký

CV

4

1

3

1

Chomutov

3.

I/43

Jihomoravský

BK

3

1

7

1

Krhov

4.

I/47

Olomoucký

PR

3

1

3

3

Lipník nad Bečvou

5.

I/33

Královéhradecký

NA

3

0

4

2

Česká Skalice

6.

I/38

Jihomoravský

ZN

3

0

4

0

Znojmo

7.

I/27

Plzeňský

PS

3

1

2

5

Třemošná

8.

I/12

Středočeský

KO

3

1

2

1

Břežany I

9.

I/20

Jihočeský

PI

3

1

2

0

Protivín

10.

I/13

Ústecký

TP

3

0

3

0

Teplice

11.

I/55

Zlínský

UH

3

0

3

0

Uherské Hradiště

12.

I/30

Ústecký

UL

3

0

3

0

Ústí nad Labem

13.

I/14

Královéhradecký

NA

3

0

3

0

Náchod

14.

I/23

Jihočeský

JH

3

0

3

0

Jindřichův Hradec

15.

 I/33

Královéhradecký

HK

2

0

8

2

Hradec Králové

16.

I/7

Ústecký

CV

2

3

2

3

Hora Svatého Šebestiána

17.

I/48

Moravskoslezský

FM

2

0

5

3

Frýdek-Místek

18.

I/35

Pardubický

SY

2

3

1

2

Koclířov

19.

I/3

Středočeský

BN

2

2

2

5

Bystřice

20.

I/38

Vysočina

HB

2

1

3

2

Habry

Zkratky: SZ = smrtelná zranění; TZ = těžká zranění; LZ = lehká zranění. Z tabulky je zřejmé, že vliv na pořadí má kombinace mnoha faktorů, vylučujících náhodu.

Pro celostátní online verzi Allianz Automapy přejděte na www.allianz.cz/automapa. 

Nebezpečná je jízda o víkendu a za deště, naopak po setmění se riziko nezvyšuje

„Nehodové lokality i jednotlivé dopravní nehody jsou všeobecně rozdílné, ovšem ze souhrnné statistiky lze vyvodit několik dílčích závěrů a specifikací. Převážná většina nehod se stala ve dne, na suché vozovce a viníkem byl řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu. Tyto charakteristiky se dlouhodobě nemění,“ uvádí dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, brněnské projekční kanceláře pro dopravní a inženýrské stavby, která se na vzniku Allianz Automapy podílí. Přesto na některých místech docházelo ve zvýšené koncentraci k nehodám se shodnými rysy.

V osmi nebezpečných lokalitách se všechny nehody nebo převážná většina z nich stala o víkendu. Oproti tomu rizikovost noční jízdy se v souvislosti s konkrétními lokalitami nepotvrdila. Jen na třech místech došlo ke všem nebo alespoň k polovině havárií v nočních hodinách. Spíše než tma pak „přivolává“ karamboly déšť. Dohromady 42 prošetřovaných nehod se stalo za mokra, v pěti úsecích tvořily nehody za deště minimálně polovinu případů – tak tomu bylo i v nejrizikovějším místě v ČR poblíž Mladé Boleslavi. Ze 142 zařazených nehod pak ve 28 případech došlo ke srážce s chodcem a tato smutná charakteristika zcela převažovala v osmi rizikových lokalitách.

Právě s ohledem na lidské životy a zdraví se Allianz nadační fond snaží s nehodovostí bojovat pomocí dlouhodobé prevence. Ve spolupráci se společností 3M Česko, odborníky na řešení pro dopravní bezpečnost, pracuje na tom, aby co nejvíce rizikových míst z českých silnic zmizelo. Vybrané lokality proto pro motoristy zviditelní vhodným doplněním či úpravou dopravního značení.

„Někdy může i pouhá změna značení zachránit lidské životy,“ uvádí za společnost 3M Česko Eduard Perski, specialista na řešení pro dopravní bezpečnost. Prozatím byly opraveny čtyři úseky – naposledy to bylo nebezpečné místo u Řevničova v okrese Rakovník, předtím lokalita u Lhoty pod Libčany v Královéhradeckém kraji. Realizována už byla i oprava úseku u Toužetína na Lounsku a v Milíně na Příbramsku. Další budou následovat. 

 

Zdroj: tisková zpráva Allianz pojišťovny, a. s.