Pojištění nástrah online života

Na internetu můžete přijít o peníze i dobrou pověst. Cílem útočníků jsou hesla do internetového bankovnictví, platebních karet, sociálních sítí a redakčních systémů. Internetová rizika si lze pojistit. Které pojišťovny toto pojištění nabízejí?

Internet je fajn, stačí se připojit a hned můžete sledovat zprávy, odpovídat na e-maily, nakupovat, bavit se nebo třeba posílat peníze z účtu na účet. Pokaždé když jste online, myslete na vlastní bezpečnost. Stačí chvilka nepozornosti a v mžiku můžete přijít o citlivé údaje, peníze v bance i dobrou pověst. Kromě prevence stojí za pozornost i pojištění internetových rizik. Jaká jsou rizika na internetu? Jaká rizika kryjí nabízené pojistné produkty?

Pozor na podezřelé e-maily

Motivem většiny útoků je snaha o odcizení identity, zejména přihlašovacích údajů pro internetové bankovnictví, platební karty, sociální sítě či redakční systémy. Nejčastější a velmi nebezpečnou formou útoku směřujícího ke krádeži identity je phishing, nebo jeho sofistikovanější forma pharming. „Při tomto scénáři krádeže identity je oběť kontaktována prostřednictvím elektronické komunikace obsahující přímý odkaz na stránky vzhledově připomínající internetovou aplikaci, kterou běžně používá, a která vyžaduje přihlášení zadáním identifikačních údajů. Po zadání požadovaných údajů dojde buď k „selhání přihlášení“, nebo k přesměrování na skutečný přihlašovací formulář aplikace, kde dojde následně k přihlášení, takže oběť nemusí pojmout podezření na cokoli nekalého,“ vysvětluje Jaroslav Kodet, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

TIP: Online kalkulace cestovního pojištění

Rizikové jsou i nevyžádané e-maily, které mají v příloze spustitelný soubor či jiný škodlivý dokument. Jakmile otevřete přílohu, do počítače se stáhne malware (pozn.: škodlivý software poškozující programové vybavení, který  také může být zneužit k získávání osobních údajů).

V minulém roce výrazně rostl počet případů infekce ransomwarem. „Jedná se o program, který zašifruje důležité dokumenty na počítači a požaduje zaplacení výkupného za opětovné dešifrování. Tento způsob napadení je pro útočníky finančně nejziskovější,“ uvádí Jaromír Hořejší, bezpečnostní analytik Avastu.

O peníze můžete přijít i při nákupu v podvodném internetovém obchodě. Varovnými signály mohou být nápadně nízké ceny, velmi dlouhé dodací lhůty i neexistence kamenné provozovny. Samostatnou kapitolou je takzvaná kyberšikana, kam patří šíření nepravdivých zpráv, pomluv a citlivého obsahu zejména na sociálních sítích.

Pojištění proti internetovým rizikům

I když budete na internetu dodržovat všechny bezpečnostní zásady, můžete se ocitnout v roli poškozeného. V nepříjemné situaci vám pomůže pojištění. V lednu letošního roku představila ČSOB Pojišťovna nové pojištění proti internetovým rizikům. Pojištění se vztahuje na problémy při nákupu na internetu, zneužití platební karty, zneužití identity na internetu a poškození pověsti na internetu. Součástí pojištění je IT Asistence, kdy vám odborník telefonicky poradí při problémech s výpočetní technikou, nainstalovanými programy či internetem.  Využít můžete i právní konzultaci po telefonu. K dispozici jsou dvě varianty pojištění – jednotlivec zaplatí ročně 900 korun a varianta pro celou rodinu přijde na 1 188 korun ročně.

Nabídky dalších pojišťoven

Některá internetová rizika si můžete pojistit i u dalších tuzemských pojišťoven. Pojištění pro případ zneužití platebního prostředku na internetu, neoprávněného použití bankovních karet, elektronických peněz a šeků nabízí AXA pojišťovna. Pojistka se vztahuje také na nákup zboží nebo nákup či objednání služeb na internetu. V případě nesrovnalostí spojených s objednáním či dodáním zboží či služeb zakoupených na internetu jsou hájeny oprávněné zájmy pojištěného. AXA pojištění proti těmto rizikům nabízí jako součást pojištění bydlení Domov IN v rámci připojištění právní ochrany pod názvem SAFE ONLINE.

Některé pojišťovny mohou pojištění internetových rizik zprostředkovat. „Jako samostatný produkt pojištění internetových rizik v Česku nenabízíme, ale jsme schopni službu zprostředkovat skrze naši centrálu v Mnichově,“ uvedl Václav Bálek, tiskový mluvčí Allianz pojišťovny.

Prostřednictvím svých partnerů nabízí pojištění rizik „online života“ BNP Paribas Cardif pojišťovna. Pojistné krytí zahrnuje: zneužití platební karty a dalších platebních instrumentů při platbě v internetových obchodech. „Kryjeme spoluúčast klienta a náklady s vydáním náhradní karty. Zneužití se může týkat také skimmingu, stickerů, nebo NFC mobilních plateb,“ doplňuje Jiří Randák, tiskový mluvčí pojišťovny BNP Paribas Cardif. Pojištění online nákupů zahrnuje pojištění nejlepší ceny (pozn. hradí se rozdíl v ceně, pokud je levnější zboží nalezeno v jiném obchodě ve stanovené lhůtě) a pojištění nahodilého poškození zboží v definované lhůtě po nákupu (například při instalaci či vybalování).