První zimní rozmary počasí každoročně zaskočí tisíce řidičů

Každý rok je řada řidičů překvapena příchodem zimního počasí. Na výskyt první ledovky či sněhu je mnoho z nich nedostatečně vybaveno. Během špatného počasí motoristé navíc rychleji ztrácí pozornost a schopnost soustředit se a v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek tak často vznikají v silničním provozu krizové situace. Výsledkem je skokový nárůst dopravních nehod.

Mezi statisticky nejčastější příčiny karambolů na silnicích v zimním období patří nedobrzdění a nezvládnutí řízení. Převažují tzv. plechové škody – jsou to například zdeformované části karoserií (zejména nárazníky), světla a podvozkové části. Automobily ve větší míře ohrožují také zmrzlé větve, které svým pádem způsobují škody v řádech tisíců korun. Průměrná částka, která se u těchto škod vyplácí z havarijního pojištění či povinného ručení, se pohybuje okolo 30 000 korun.

Zimní pneumatiky nutností

Od 1. 11. do 31. 3. musí řidiči na tuzemských komunikacích za podmínek stanovených zákonem provozovat automobily na zimních pneumatikách. Ne všichni řidiči však tuto povinnost dodržují, a zbytečně tak riskují postih nejen od policie, ale také od pojišťovny. Pokud totiž havarují a následným šetřením se zjistí, že nehoda vznikla v přímé příčinné souvislosti s nevyhovujícími pneumatikami, pak u havarijního pojištění vždy dojde k přiměřenému krácení pojistného plnění s ohledem na míru vlivu tohoto pochybení na vzniku škody. U povinného ručení je samozřejmě poškozenému škoda vyplacena za viníka v plné výši. Následně pak ale pojišťovna může vyplacenou částku vymáhat po viníkovi nehody, a to opět s ohledem na míru vlivu nevhodných pneumatik na vzniku škody.

Buďte připraveni na nejhorší

Silnice pokryté sněhem a mnohem nebezpečnějším tzv. „černým ledem“ jsou vždy nevyzpytatelné a pro řidiče na začátku zimního období představují vysoké riziko. Kvůli ledovce či hustému sněžení hrozí riziko uvíznutí a hodinové čekání v kolonách. Na tyto situace je dobré se připravit – minimálně jezdit s co nejplnější nádrží. Vhodné je přibalit do interiéru teplou deku a nezapomenout na sněhové řetězy. Ty by měly být nejen součástí výbavy auta na zimu, ale užitečné je zkusit si řetězy alespoň jednou cvičně nasadit.

ZIMNÍ DESATERO PRO ŘIDIČE

1)  Používejte zimní pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem a dbejte o technický stav vozidla. Zkontrolujte baterii, nemrznoucí směs v ostřikovačích a funkčnost všech světel.

2)  Před vyjetím důkladně odstraňte námrazu či sněhovou vrstvu nejen z předního a zadního skla, ale také z bočních oken a zpětných zrcátek. Nezapomeňte na světla a na registrační značku.

3)  Odstraňte nánosy sněhu v blatnících, aby vám neomezily rejd. U litých kol dbejte na to, abyste nevyjížděli, když máte mezi jednotlivými paprsky sníh či zmrazky.

4)  Po nastartování zahřívejte vůz pomalou jízdou, „netúrujte“ motor na místě. Neřiďte v rukavicích, ty mohou na volantu klouzat. Příliš vrstveného oblečení také omezuje schopnost řidiče automobil ovládat.

5)  Snažte se předvídat náledí, nejčastěji se tvoří na mostech, ve stinných lesních úsecích a vyjetých stopách.

6)  Na přímých úsecích brzděte přerušovaně. Výhodu mají vozy s ABS, kde se o vše postará automatický systém. I v případě, že máte vůz vybaven stabilizačním systémem (ESP), nepolevujte v pozornosti – fyzikální zákony technika nepřekoná.

7)  Udržujte si dostatečný odstup od před vámi jedoucích aut.

8)  Při delším odstavení vozidla nezatahujte ruční brzdu, aby nezamrzly lanovody.

9)  Auto zaparkujte vždy tak, abyste ráno bez problémů vyjeli. Neparkujte tam, kde by váš automobil mohl poškodit sněhový pluh ani v hluboké sněhové břečce, aby vám v ní do rána nepřimrzly pneumatiky. Neparkujte u budov či stromů, ze kterých by na auto mohl spadnout sníh, led či větve.

10)  V zimním období udržujte v nádrži dostatečné množství pohonných hmot. Vozte s sebou lopatku na vyproštění ze sněhové pasti, smetáček na ometání sněhu, tažné lano, sněhové řetězy, škrabku na skla a zásobu nemrznoucí kapaliny do ostřikovačů. Hodí se mít ve vozidle také teplý kabát či přikrývku.

Zdroj: tisková zpráva České pojišťovny