Sněhová kalamita a mrazivé počasí motoristům nepřály, hlásí škody ze smyků

„Do cesty mi vběhla kočka, při uhýbání se mi auto smeklo na ledu a narazil jsem do sloupu.“ Hlášení klientů, kterým se minulý týden nevyplatilo vyrazit autem na zaváté silnice, pomalu přibývá. Nehodu na náledí nebo v souvislosti s nadměrnou sněhovou nadílkou nahlásilo Allianz pojišťovně na 40 lidí. Jednotlivé škody naštěstí nebývají veliké, k dnešnímu dni je klienti vyčíslili na celkem dva miliony korun.

Podle statistiky byli v mrazivých dnech nejohroženější skupinou motoristé, problémy však hlásili i majitelé nemovitostí. Několik lidí bohužel každoročně zraní led padající ze střechy, jiným zase poškodí auta. Jak tyto škody minimalizovat a jak se zachovat, když k nim dojde? Majitelé domů zejména v horských oblastech by neměli opomenout pojištění odpovědnosti za škodu vyplývající z vlastnictví nemovitosti. Důležitá je ale i zdravá míra odpovědnosti.

„U každé škodní události zjišťujeme, za jakých okolností k ní došlo. Při šetření tak zohledníme i možnou spoluvinu poškozeného, například když zaparkuje tam, kde na první pohled hrozí pád sněhu či ledu ze střechy. V případě majitelů nemovitostí zase prošetříme, zda klient provedl opatření k zabránění vzniku škody – například umístěním informačních cedulí,“ uvádí Hana Jurová, metodička Allianz pojišťovny.

V kategorii majetkového pojištění řeší likvidátoři Allianz v zimě nejčastěji právě škody z padajícího sněhu či ledu. Opravy jdou mnohdy do desítek tisíc korun. O poznání dražší je pak rehabilitace osob, které zraní padající rampouch. Těchto případů nebývá mnoho, ale mohou být velmi vážné. Poškození si z nich odnášejí zranění hlavy, páteře, ale i dolních a horních končetin v důsledku následného pádu.

Jak postupovat, stanete-li se obětí zimní nehody?

V případě škod na zdraví i majetku doporučujeme snažit se zajistit svědka nehody, případně požádat záchranáře o pozdější výpověď. Nezapomeňte také zdokumentovat stav poškozeného vozidla či vašeho zranění, pokud však nevyžaduje okamžité ošetření. Vhodné je také pořídit dokumentaci celkové situace na místě, tj. například vyfotit nemovitost, ze které led spadl. Je-li to možné, snažte se co nejdříve spojit s vlastníkem budovy. Následně na něm doporučujeme písemně uplatnit právo na náhradu vzniklé újmy. Majitel se patrně vzápětí obrátí na svého pojistitele a pojistnou událost pak začne šetřit pojišťovna, u které má sjednané pojištění odpovědnosti.

Zdroj: Allianz pojišťovna