Těžký sníh trápí nejenom motoristy. Allianz už oznámili 760 škod za desítky milionů korun

Po sněhové nadílce a především poté, co se změnil v těžkou hmotu, oznámilo Allianz pojišťovně škodu na autě už 760 řidičů. Z toho přes 200 jich má poškozené nebo zničené přední sklo.

Nejčastější hlášení zněla: “pod tíhou sněhu došlo k pádu stromu na vozidlo“, “kolega dostal smyk a narazil do jiného auta“, “na neprohrnuté vozovce se se mnou utrhla krajnice“ a “kapotu auta mi poškodil led, který spadl ze střechy domu“. Allianz za rozmary počasí nejenom motoristům zaplatí několik desítek milionů korun. Nejvíce škod je v Praze, na Ústecku, Teplicku a Příbramsku.

Likvidátoři Allianz vyřizovali i jednu kuriózní pojistnou událost. Na jejím začátku byly rampouchy, které popadaly z okapu na zaparkované vozidlo. Následně ze stejného domu spadl na chodník vedle auta i jeho majitel, který se snažil zbavit střechu velké sněhové čepice.

„Nejčastěji v těchto dnech řešíme spadlý sníh, led a stromy či větve na zaparkovaná auta,“ říká metodička likvidace Allianz pojišťovny Hana Jurová. Poškozené jsou pak zpravidla kapoty, čelní skla a střechy vozidel. Opravy jdou až do mnoha desítek tisíc korun. Zranění v souvislosti s pádem rampouchu nebo sněhové vrstvy naštěstí neřeší v Allianz tak často. „Když se tyto případy stanou, hrozí při nich zranění hlavy, páteře, ale i dolních a horních končetin, protože kvůli pádu sněhu a ledu může poškozený spadnout na zem. V takovém případě bývají náklady na odškodnění daleko vyšší, neboť náhradu může požadovat za nákladné léčení i zdravotní pojišťovna,“ dodává Jurová.

Jak tedy správně postupovat, abyste neriskovali zdraví a současně získali náhradu škody od pojišťovny?

Určitě zdokumentujte stav poškozeného vozidla na místě, vyfotografujte spadlý sníh a nemovitost, ze které spadnul. Nic také nepokazíte, když si zajistíte svědka. To je důležité zejména u úrazu, pokud to situace umožňuje. Další postup už je stejný, ať jde o auto, nebo o člověka, který spadne na neudržovaném chodníku. Škodu lze nárokovat z úrazového pojištění, nebo z odpovědnostního pojištění majitele chodníku nebo nemovitosti. Je možné to udělat i z obou najednou.

Právě majitel chodníku (na kterém někdo upadl) nebo domu (ze kterého spadly rampouchy nebo sníh) kontaktuje svoji pojišťovnu, neboť jde o jeho pojistku. Pojišťovna pak věc řeší s pojištěným, ale zejména s poškozeným, shromáždí dokumentaci, informace, a pokud je vše v pořádku, vyplácí pojistné plnění poškozenému.

 Zdroj: Allianz pojišťovna