Vývoj cen na realitním trhu v Brně v roce 2014

Vývoj cen na realitním trhu v Brně v roce 2014

Vývoj cen na realitním trhu v Brně v roce 2014

Po několikaletém působení na realitním trhu v rámci Jihomoravského kraje a především v Brně se setkávám s tím, že prognózy o vývoji cen nemovitostí se neshodují s tím, co mám možnost sama osobně pozorovat. V poslední době se kolem mne šíří názor, že ceny bytů v Brně již dosáhly svého minima a očekává se jejich nárůst.

Dle mého názoru je skutečnost trochu jiná, neboť byty a domy především v Brně jsou nabízeny k prodeji za mnohem vyšší cenu, než odpovídá poptávce na trhu. Jako realitní makléřka musím brát v úvahu faktory, které cenu nemovitostí ovlivňují. Jedná se o kupní sílu obyvatelstva v daném regionu, lokalitu nabízené nemovitosti, konkurence a samotný stav nemovitosti. Z hlediska kupní síly vycházím z porovnání průměrné mzdy obyvatel v Praze a v Brně – v roce 2013 byla průměrná mzda v Praze 32 879 Kč, v Brně 24 186 Kč. Pokud budu uvažovat, že v Praze se průměrná prodejní cena bytu nejčastěji pohybuje v rozmezí 40 000 Kč/m2, tak v Brně standardně nabízím byty k prodeji za cenu 35 000 Kč/m2. Z výše uvedeného vyplývá, že ceny bytů se v Praze i moravské metropoli vyrovnávají, ovšem mzdy stále zůstávají rozdílné, takže pořízení nemovitosti pro občana v Brně je relativně dražší než v Praze.

Na základě této skutečnosti apeluji na majitele bytů či domů, kteří v nejbližší době chtějí nabídnout své nemovitosti k prodeji, aby oslovili profesionály v naší společnosti. Společnými úvahami a srovnáním můžeme určit reálnou prodejní cenu, která povede k rychlému prodeji nemovitosti.